fb
БиблиотекитеНовини

1 млн. лева за библиотеките до дни, обеща министър Банов

2 мин.

В края на месеца българските библиотеки ще получат 1 млн. лева финансиране за закупуване на нови книги. Това обяви министърът на културата Боил Банов по време на първия Форум за критически мониторинг на културните политики у нас, който се проведе на 16 юни в зала „Лимакон“ в Пловдив. Основна тема на събитието беше „Обща оценка на културните политики. Критически поглед върху подготовката на Пловдив като Европейска столица на културата“.

Министърът допълни:

Не казвам, че 1 млн. лева са достатъчно. Считам себе си за висококултурен човек и няма цифра, която да ме задоволи. Книгата и четенето са ключът към нашето съществуване. Трябва да пазим духа и културното си наследство, но без книгите, каквото и да запазим, както и да го запазим, ще прескачаме огромни етапи от нашата история.

Банов сподели още, че в новия бюджет за 2018 г. на Фонд „Култура“ има увеличение от половин милион лева, като тенденцията за нарастването му ще се запази в бъдеще. Сред целите, които Министерството на културата си поставя, е откриването и подпомагането на повече центрове за култура и реализирането на нови проекти.

Издателят Манол Пейков повдигна въпроса за Националния център на книгата и липсата на държавна подкрепа за представянето на българските автори на чужди езици. В отговор Банов даде заявка, че за Центъра за книгата към НДК ще бъдат отделяни много повече пари, като средствата ще подпомогнат преводите на български книги в чужбина.

Министърът на културата обеща подкрепата си на книгоиздателския бранш и затвърди готовността си да участва активно във всякакви работни групи и панели.

Снимка на публикацията: „Дарик радио“

[ + ]