fb
10, които...Специални

10 начина да НЕ дразниш останалите в „Какво четеш…“

3 мин.

Създаването на Facebook групата „Какво четеш…“ от Христо Блажев определено е сред книжните явления у нас през 2014-та, макар и само онлайн. Събирането на запалени читатели с по-рядко (и дори съвсем не) четящи си е цял социален експеримент и засега резултатите са по-скоро обнадеждаващи.

Към който и от двата изброени по-горе типове членове на групата да спадаш (да, да, някъде по средата си, знам), вероятно ще ти е по-комфортно, ако не се налага да се защитаваш от нападките на „другия тип“. Затова предлагаме няколко съвета за „добро поведение“, с които да си знаеш, че няма да дразниш останалите членове на групата „Какво четеш…“.

  • Не бъди фалшив/а. Ако си мислиш, че ще впечатлиш някого със снимка на „Война и мир“ и текст под нея „Това е последната качествена литература, нищо друго не става за четене!“, сбъркал си мястото. И по принцип – не бъди фалшив, книгите са за удоволствие, а не за избиване на комплекси.
  • Спазвай добрия тон и не бъди арогантен, самомнителен кон с капаци. Никой не обича да общува със задници, колкото и да са начетени.
  • Не питай какво мислят останалите за „50 нюанса сиво“ и дали някой я е чел. Преди теб този въпрос днес са задали поне 5 души, дори да е едва 11 сутринта.
  • Не питай за мнение за книга, която вече си купил, но още не си прочел – сподели своето за някоя, която вече си чел, или за друга, която ти е любима. Или най-добре – питай преди да купиш.
  • Уважавай мнението на другите. Това е принципна препоръка за живота, но когато са намесени книги, страстите често излизат извън контрол и започват да прехвърчат епитети и квалификации. Виждали сме го и на живо. Боли.
  • Не поствай смешни картинки на котенца с книги, кафета с книги, библиотеки с книги… Виждали сме ги. Всичките. До една.
  • Не бъди книжен сноб.
  • Ако си писател, не спами всички книжни групи с линкове към новия си разказ/стихотворение/книга. Вместо да си изпишеш вежди, ще си избодеш очите – или иначе казано, хората ще се изморят да слушат за твоята книга и вероятно ще те скрият от фийда си.
  • Ако си издател, не извъртай всеки разговор така, че да го насочиш към своите книги. Хората в „Какво четеш…“ не са прости, глупави и определено не пасат трева. Погледни отново първа точка от този списък.
  • Ако имаш книжен блог, не споделяй линк към последното си ревю с един и същи анонс във всички групи. Ужасно е.

Надяваме се този списък да е полезен и да ти помогне да се чувстваш по-комфортно в наистина страхотната Facebook група.