fb
Книги и киноСпециални

Екранизацията на „12 години в робство“ с „Оскар“ за най-добър филм на 2014-та

1 мин.

northuptpЛентата „12 години в робство“, която е екранизация на публикуваните през далечната 1853 година мемоари на Соломон Нортъп, спечели приза за „Най-добър филм“ и общо 3 статуетки „Оскар“ на 86-те награди на Американската филмова академия.

Лентата на режисьора Стив Маккуин взе отличия и в категориите „Най-добър адаптиран сценарий“ за работата на Джон Ридли и за „Най-добра женска поддържаща роля“ за Лупита Ньонго, за която „12 години в робство“ е и дебют в киното. Филмът проследява 12 години от живота на Соломон Нортъп, който е отвлечен и продаден в робство в южните американски щати. Копродуцент на лентата е Брад Пит, който има и епизодична роля във филма.

За разлика от предишни години, когато филми по книги се радват на одобрението на журито на Академията, този път екипите на адаптираните ленти, макар с много номинации, бяха сред разочарованите и не взеха нито едно отличие.

„Американска схема“, който е базиран до голяма степен на книгата на Робърт У. Грийн „The Sting Man“, се оказа големият губещ на вечерта – продукцията имаше 10 номинации, но не спечели нито една статуетка. Адаптацията на „Дългът на капитана“ на Ричард Филипс „Капитан Филипс“ с Том Ханкс в главната роля не успя да реализира шестте си номинации, а „Вълкът от Уолстрийт“ по едноименната автобиография на Джордан Белфърт също не взе отличие в нито една от петте категории, където бе номиниран.