fb
10, които...Без категорияСпециални

10 страхотни момичета от (young adult) книгите

5 мин.

Те са верни, смели, умни и опасни. Десет момичета от янг адълт романите, които по-добре да са на ваша страна, иначе със сигурност ще изгубите играта. 

proizhod jesica kori10. Пиа от “Произход” на Джесика Кори
Обучавана от най-ранна възраст да се превърне в съвършения учен, безпристрастна, студена и аналитична, безсмъртната Пиа е плод на дългогодишни генетични експерименти, вдъхновени от загадъчно растение, скрито в Амазонската джунгла. Въпреки продължителното си обучение, когато сърцето й заговаря, Пиа се вслушва в гласа му – и открива неподозирани неща за света и себе си.

9. Марго от “Хартиени градове” на Джон Грийн
Марго Рот Шпигелман подозрително много напомня на Аляска от друг популярен роман на Джон Грийн. И все пак не може да се отрече, че притежава и редица отличаващи я черти. Мистериозна и дръзка, тя не се бои да зареже всичко, за да омае едно объркано момче и да се опита да подреди живота му, а между другото – и своя собствен. Погазването на куп закони е допълнителен бонус – адреналинът е нещо, без което Марго не може да живее (добре де, приликата с Аляска е повече от осезаема).

8. Елинор  от “Ти срещу мен” на Джени Даунам
Ели е пример за свита тийнейджърка, свикнала да се крие под крилото на мама и татко. Идва момент обаче, в който тя трябва да реши – семейството или истината. И какво като брат й е на прицел – изнасилвачите трябва да си получават заслуженото, а Ели ще се сблъска с трудния избор – любовта на Майки и дълбоко пазена тайна ИЛИ любовта на Майки и голата истина.

7. Анабет от поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” на Рик Риърдън
Aнабет често е сравнявана с Хърмаяни Грейнджър. Тя е умна и лоялна, но понякога е заслепена от огромната си гордост, която често я забърква в неприятности. И макар че дори най-добрите й приятели не са пощадени от острия й език, Анабет е готова на всичко, за да им помогне – дори се опитва да спаси Люк в “Морето на чудовищата”

Divergenti Вероника Рот6. Трис от “Дивергенти” на Вероника Рот
Трис е родена в каста, посветена на помощ на другите. Себеотричащи се и напълно отдадени хора. Но тя не се чувства такава и прави скок в неизвестното, като избира най-противоположната каста – на Безстрашните. Историята й е разказ за смелостта да бъдеш себе си, сам да определиш съдбата си. И също така история за прошката и саможертвата.

5. Лизел от “Крадецът на книги” на Маркъс Зюсак
Сигурна съм, че много хора ще поспорят доколко Лизел е главната героиня на “Крадецът на книги”. Аз обаче я харесвам – тя е смело момиче, което преживява ужаса на войната от първа ръка и открива утешителната сила на книгите под падащите бомби. Приятелството върви ръка за ръка със заплахата, обичта – със страха и мъката, докато краткият ни човешки живот изтича между пръстите на Смъртта.

4. Кару от “Създадена от дим и кост” на Лейни Тейлър
Енигматична и фантастична, синекоса и черноока, човек и химера, Кару от фентъзи трилогията на Лейни Тейлър определено е запомняща се героиня. Освен че разбира всички световни езици, умее да рисува и да лети, Кару е не просто ексцентрична тийнейджърка, а последната надежда на един умиращ свят. Не всеки би бил достатъчно силен да загърби стария си живот и да посвети цялата си енергия на помиряването на две раси, воюващи от векове. Кару обаче със сигурност не е “всеки”.

3. Роуз от “Академия за вампири” на Ришел Мийд
Роуз е самонадеяна, дръзка и опасна. Обучена да защитава и отбранява най-добрата си приятелка Лиса, една от възможните наследници на кралския трон, Роуз е машина за унищожаване на злото. Съчетанието между смъртоносни умения и избухлив характер обаче често я забърква в неприятности. Роуз е приятелката, която всяко момиче, което няма по-голям брат, трябва да има. Лоялна до смърт и готова да жертва всяка капка кръв в името на хората, които обича.

2. Хърмаяни от поредицата “Хари Потър” на Дж. К. Роулингакадемия за вампири
Няма как да пропуснем Хърмаяни! Никоя класация за героини, оказали влияние върху цяло поколение, не би била пълна без нея. Хърмаяни е изключително умна и начетена и ни показва, че отговорът на почти всяка загадка може да бъде открит в книгите. Въпреки че често е гласът на разума, тя е смела и жертвоготовна, а когато се наложи, е готова да се изправи срещу най-големите опасности в името на приятелството – и под опасности имаме предвид най-разнообразен набор от такива, от тролове до Белатрикс Лестранж

1.Катнис  от “Игрите на глада” на Сюзан Колинс
Съвсем естествено Катнис оглавява списъка – една от първите янг адълт героини, които са в пълен противовес на приказното клише – за принцесата, която стои затворена в кулата и чака принца да я спаси. Всъщност тя е тази, която спасява не само принца, но и себе си и цял Панем от диктатурата на Капитола. “Принцът” пък се оказва единственият, който може да й помогне да избяга от собствените си демони. Фокусирана върху оцеляването, Катнис така и не се е научила да бъде просто момиче – докато не попада на арената, където от това колко добре играе ролята на влюбена тинейджърка зависи животът й.