fb
БългарияНовини

300 детски приказки участваха във второто издание на конкурса на издателство „Дъбови листа“

1 мин.

Близо 300 приказки, изпратени от 31 населени места, участваха във второто издание на конкурса за авторски детски приказки на издателство „Дъбови листа“.

Всеки от авторите на отличените 25 приказки, които ще бъдат включени в сборник със златните приказки на децата в България, ще трябва да посочи този, който го е окуражил в четенето и писането.

Така тази година всяка от златните приказки ще донесе две признания – на своя талантлив автор и на човека, който е повярвал в дарбата му и го е окуражил да твори, обясни издателката Нуша Роянова, която е инициатор на конкурса.

Средната възраст на участниците е 10 години и три месеца, съобщават организаторите. Най-малкият участник е на четири години, а авторите в горната граница на конкурса – 18 години, са петима. Най-активни са авторите на възраст между 9 и 11 години.

Най-голям брой приказки са изпратени от Варна, София, Бургас, Гара Елин Пелин, Карнобат, Пловдив, Казанлък, Търговище, като Добрич и Шумен са с еднакъв брой изпратени творби.

Основните теми, които вълнуват децата, са приятелството, щастието, семейството, любовта, пътешествията и вълшебствата.

Главните герои са както обикновени хора, така и приказни създания, червейчета, пеперуди, дори мъжки анаконд, какъвто е случаят на анакондата Васил, спасила бъдещето на своя свят.

Пълния списък на отличените приказки и техните автори можете да видите тук.