fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги за пътешественици

6 мин.
Advertorial

Свободното пътуване все още е мираж, но има един вид пътешествие, което винаги остава достъпно за хората с въображение. И страстните читатели много добре знаят това. В тази съвместна статия със СуперХостинг.БГ  ви представяме пет книги, които ще ви отведат до различни кътчета на планетата и ще ви донесат усещането за приключенстване където и да се намирате.

“Около Исландия за 14 дни” от Крум Крумов

Тази книга (изд. “Вакон”) ще предизвика приключенеца във вас! Но не онзи, който търси какво да покорява, а любопитния, осъзнат приключенец-пътешественик, който преди всичко търси различните истини за себе си. Авторът неслучайно избира безкрайно тежка дестинация за обиколка с велосипед. Наред с природните чудеса, срещите с различната култура и ежедневните трудности на терен, той ни кани на едно много интимно пътешествие в своята душа. Ето защо “Около Исландия за 14 дни” е много повече от обикновен пътепис, макар Исландия да е толкова интересна страна, че и само пътепис да беше, щеше отново да е вълнуващо четиво. Доверете му се и кой знае – може да обмислите вашето дръзко предизвикателство и скоро да се озовете в чужда страна само с велосипед и раница на гърба!

Читателите познават автора Крум Крумов като преводач на най-новата книга на нобелистката Олга Токарчук “Чувствителният разказвач” (изд. ICU) – още едно заглавие, което може да постави под съмнение разбиранията ви за смисъла на пътуването за удоволствие. 

“Моето корейско лято, или как заобичах кимчи” от Дженифър Баркли

Днес Южна Корея е позната като модерна страна на високи технологии, пленителна поп култура и безупречно изглеждащи знаменитости. Ако сте от новата вълна нейни почитатели, надали можете да си я представите по друг начин. Страната, която обаче ще заварите, ако се върнете 20 години назад, изглежда коренно различно. Именно по това време приятелят на Дженифър Баркли е нает като барабанист в Сеул, а тя напуска работата си и заминава с него. След не дотам приятна първа среща със столицата, тя е решена да намери „сърцето“ на Корея – което се крие не в големия забързан град, а в малките кътчета в провинцията. „Моето корейско лято, или как заобичах кимчи“ е пътепис, роден от спомените и записките ѝ от едно вълнуващо лято, когато попада в древни гробници, будистки храмове и домовете на случайни хора. Освен за личните ѝ впечатления, от книгата ще научите и много факти за страната, тъй като в началото на всяка глава се намира кратка историческа информация за мястото, към което се е запътила.

“Ще се видим на пиацата” от Франсис Мейс

Франсис Мейс често е наричана “бардът на Тоскана”. Придобива световна известност с автобиографичните си записки, събрани в „Под небето на Тоскана“, „Красивата Тоскана“ и „Всеки ден в Тоскана“. Най-новата ѝ книга е пътеписът “Ще се видим на пиацата” (изд. “Хермес”, преводач: Дори Габровска), който ни потапя сред очарованието на Италия. От популярни забележителности до малко известни градчета, Мейс ни изненадва с всяка страница. А освен интересни разкази за преживяванията си, писателката добавя и полезни съвети, вкусни рецепти и любопитна историческа и културна информация. Почти можем да усетим вкуса на пастата и аромата на виното докато пътешестваме заедно с Мейс из тринайсетте региона – от Фриули до Сицилия. 

“По-високо от върха” от Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски

Книгата представлява портрет на една забележителна личност – легендарния хималаист Йежи Кукучка. Базирана на негови дневници, интервюта със съпругата му и разказите на негови колеги и приятеи, тя ни кара да се чувстваме така сякаш наистина сме познавали Кукучка. За читателите, които имат афинитет към катеренето, книгата (изд. “Вакон”, преводач: Крум Крумов) е задължително четиво. Няма как да обичаш върховете на планината и да не знае що за велики подвизи е редил един след друг Кукучка. А за тези, които никога не са чували името му, книгата ще разкрие цял нов свят, вероятно непонятен. Защото да изкачиш всички четиринайсет осемхилядника на Земята и да завършиш Хималайската корона за осем години е постижение, на което са способни наистина малцина. 

“Мечтани пътешествия”

“Мечтани пътешествия” (изд. “Хермес”) може да бъде оприличена на списък с желания за пътешественици… и мечтатели. Луксозното издание съдържа 500 дестинации и забележителности от цял свят – включително Античния театър в Пловдив. Кратката любопитна информация за всяко място е придружена с красиви снимки, които могат да разпалят въображението ви и да ви дадат нови идеи за бъдещи приключения. Книгата е и чудесен подарък за любознателни читатели и за всеки, който иска да изпита повече вълнуващи моменти и да опознае различни страни и култури.

Снимка на публикацията: Freepik

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на  СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Вижте още:

5 СУПЕРкниги за романтично лято

5 СУПЕРкниги за вдъхновяващи личности

5 СУПЕРкниги, с които да опознаеш необятния космос

5 СУПЕРкниги, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса си

5 СУПЕРкниги за силата на човешкия дух по време на криза

5 СУПЕРкниги за красотата на науката

5 СУПЕРкниги, с които смехът е гарантиран

5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки

5 СУПЕРкниги за пътешественици

5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен


Тези и още много книги с отстъпки ще намерите в Ozone.bg.