fb
Книги и киноСпециални

6 български книги, които искаме да видим екранизирани

3 мин.

След като вече ви споделихме кои любими наши книги искаме да се сдобият с филмови или телевизионни адаптации, решихме да ви разкрием и българските заглавия, които смятаме, че го заслужават. Имайки предвид успеха на „Възвишение“ през 2017 г., сме обнадеждени, че скоро ще гледаме още качествени екранизации на български романи.

 

Диляна Денева

„Летящата планета“ от Александър Ненов – книгата е дебютна художествена творба за младия, но доказал се в онлайн средите предприемач. Фантастичният сюжет има огромен кинематографичен потенциал, който според мен само чуждестранна филмова компания с голям капацитет може да реализира. Не вдигайте скептично вежди, особено ако не сте чели книгата. Тя е не по-малко добра от „Марсианецът“ на Анди Уеър, чиято киноверсия с участието на Мат Деймън пожъна небивал успех. Невъзможно е само това, което не е оживяло първо във въображението ни. Останалото е въпрос на стратегии за действие. Лично аз бих се наредила първа на опашката пред киносалона, за да видя филма с астрономически размах и прекрасни послания, отправени от Ненов както към човечеството като цяло, така и към всеки един отделен индивид.

 

Милена Трендафилова

мирослав пенков„Щъркелите и планината“ (изд. „Ciela“) на Мирослав Пенков – като гледам възхода на българските филми и адаптации по книги, много ми се иска някой ден да видя и този роман, пресъздаден на малкия екран. Емигрантите имаме нужда от повече подобни истории, пък и не всички имат време да четат. Може би филмът би достигнал до по-голяма публика и би накарал повече хора да се замислят дали си заслужава да живееш навън, или е по-добре да се завърнеш в родината.

„Сексът и комунизмът“ (изд. „Enthusiast“) на Милена Фучеджиева – скандалната и провокативна българска авторка говори истини, които не изнасят на всички… Сега си представете подобен филм. Категорична съм, че младите зрители масово ще отидат да го гледат, но не това е най-същественото. По-важното е, че ако една книга може лесно да бъде „заметена под килима“, то направи ли се филм по нея, гарантирано ще се говори дълго за него. Фучеджиева определено има какво да разкаже и то трябва да бъде чуто. Пък и самият роман си е написан в кинематографичен стил.

priklyucheniyata-na-motovete„Приключенията на мотовете“ на Радостина Николова – силно вярвам, че е крайно време да имаме българска анимация на световно ниво, и съм категорична, че историята на Радостина има всички предпоставки това да се случи! Запомнете нейното име, защото Радостина се очертава като родната Дж. К. Роулинг и рано или късно ще се насладим да видим на телевизионния екран симпатичните й пухкави герои – всички деца по света просто заслужават да се запознаят с малкия Мукс!

„Сестри Палавееви“ (изд. „Ciela“) на Алек Попов – след театралната пиеса смятам, че е време и за филмова версия, която да продължи да трупа интерес сред младите хора, да повдига въпроси за „онова“ време и да доказва, че родното винаги носи смисъл – да бъде четено, пресъздавано, гледано… Има още толкова място на пазара за смислени истории като тази!

 

PVC, Martin MladenovПетрана Петрова

„PVC“ (изд. „Агата-А“) от Мартин Младенов – дебютен роман, който може да бъде футуристичен филм или да се превърне в полито-развлекателно шоу. Богат на алегории, деперсонализирани, но реални фигури, които напомнят за политическата действителност не само у нас, но предимно. „PVC“ е структурирана като драматургичен текст и очаква своята адаптация.

 

 

Ако искате да разберете кои заглавия със сигурност ще бъдат екранизирани, прочетете статиите ни за сериалите и филмите по книги, които ще гледаме през 2018 г.

Изображение на публикацията: Ecurrent