fb
10, които...Специални

7 зомби книги, които искаме да прочетем на български език

7 мин.

Зомбитата са хит, ако живееш някъде на Запад. У нас, естествено, всеки нов тренд идва на патерици, но ако си мислиш за светлото (издателско) бъдеще на България, може би тук ще откриеш някоя и друга добра идея. Не забравяй, че живите мъртви вече си проправиха предпазливи пътечки по утъпкания от езотериката и криминалните трилъри роден книжен пазар.

Прочетохме вече поствикторианската гавра „Гордост и предразсъдъци и зомбита“ на Джейн Остин и Сет Греъм-Смит, епичния бестселър Z-та световна война на Макс Брукс, романтичната некрофилия „Топли тела“ на Айзък Мериън, депресиращата социална драма Когато мъртвите се пробудят на Йон Линдквист и юношеската поредица „Пепел“ на Илса Бик. Стивън Кинг също се развилня тематично – с романите си Гробище за домашни любимци и „Клетка“, а и с разказа „Раждане вкъщи“. Като стана дума за разкази, задължително споменаваме брилянтния „Американски мъртъвци в московската морга“ на Ким Нюман (потърси го в антологията „999“).

zombi fun 3

Естествено, през годините зърнахме и някои от големите класици (примерно Едгар Алън По, Мери Шели, Робърт Блох, Ричард Матисън и Х. Ф. Лъвкрафт), ала сега най-актуален е романът „Захранване“ на Мира Грант – първи от трилогията „Нова кръв“ и номиниран за приза „Хюго“. Какво обаче на този етап упорито стои извън полезрението на тътрузещите се български издатели? Безкомпромисният и най-точен отговор би бил: какво ли не. За да не се окаже обаче, че говорим наизуст, решихме да дадем конкретни примери – точно 7, плюс няколко бонуса: все чудесни зомби селекции, които, ако бъдат публикувани у нас, несъмнено ще разнообразят окултното настроение по родните етажерки. Ето ги:

DEAD-OF-NIGHT-by-Jonathan-Maberry-72-dpi1. „Dead Of Night“ на Джонатан Мабъри е детайлно описан зомби Армагедон и скоростно развит хорър сюжет, който моментално те приковава, без да те пусне дори и след финала. Всичко започва с експериментален серум, инжектиран в тялото на сериен убиец, а завършва с потопен в кървава баня свят, нахапан от зомбирани пълчища. Мабъри, едно от най-четивните и продуктивни имена в жанра, пише влудяващо увлекателно и рядко оставя разочарован читател. Може би покрай него е уместно да отворим малка скоба и да прибавим „The Reapers Are The Angels“ на Олдън Бел – блестящо разказан роман, който още по-дълбоко навлиза в психологията на оцеляващите, при това тъй майсторски, че го оприличават на комбинация между Джъстин Кронин и Кормак Маккарти.

resurrection dreams - richard laymon2. „Resurrection Dreams“ на Ричард Леймън ни показва колко далече може да стигне някой в желанието си да впечатли любовта на живота си – примерно да изрови труп, да го свърже с автомобилен акумулатор и  да се опита да го възкреси. Макар да намесва тази доста експлоатирана вече проблематика (зомбитата де, не любовта), романът на Леймън се спасява от клишетата с черното си чувство за хумор и с нестандартно поднесените си хорър трикове. Освен това  авторът на „Лаведа“ и Пътуващо представление с вампир никога не е бил галеник на пуританите – заради натурализма и секса, наситили страниците на произведенията му, което е още една страхотна причина да му обърнете специално внимание.

walking dead3. „The Walking Dead“ – имаме предвид не само якия комикс на Робърт Къркман, превърнат в разбиващия рейтинг рекордите сериал „Живите мъртви“, но и spinoff-романите, които Къркман пише в съавторство с Джей Бонансинга, описващи възхода и падението на архизлодея Губернатора: садистично копеле, много по-опасно и коварно от бродещите из постапокалиптична Америка зомбита. Въпросните романи са няколко, като първият е озаглавен „Rise Of The Governor” и ако отнякъде ще се започва с франчайза, той е резонен избор.

Super Zombie Juice Mega Bomb4. „Super Zombie Juice Mega Bomb“ на М. Дж. Уеър е детски зомби роман – без майтап! Още с описанието си книгата ни печели: „Ако животът ти поднесе лимони… убивай зомбита!“ Оказва се, че лимоновият сок е смъртоносен за възкръсналите трупове. Книгата засяга и други полезни теми (приятелство, смелост, жажда за приключния) и е изключително забавна, даже неочаквано симпатична – уж е предимно за хлапета, но практически е за всяка възраст, особено ако си падаш по оригинални и кефещи истории. Независимо от тематиката си, най-важното около това заглавие е, че децата неизбежно ще пощуреят по него.

The Zombie Autopsies5. „The Zombie Autopsies“ на Стивън Шлозман е атрактивен литературен експеримент: прекрасно, но и шокиращо илюстрирана от Андреа Спарачо, с всевъзможни анатомични детайли на разлагане и дисекция, книгата е написана почти есеистично, като медицински бележник, в който лекар докладва наблюденията и записките си след щателно изследване на зомбификацията. Наситено с подобаващ научен език и терминологии, това заглавие много повече напомня на публицистичен труд, отколкото на фикция.

Death Troopers6. „Death Troopers“ на Джо Шрайбър е същинска маниащина – грабва както зомби феновете, така и следовниците на Силата. Точно така: става дума за роман, официално ситуиран в многообразния и нестихващо обичан свят на „Междузвездни войни“, но този път щурмоваците не влизат в схватка с бунтовници, а със зомбирани противници. Важна подробност с търговски потенциал: скоро отново ще гледаме на екран Люк Скайуокър, така че сагата на Джордж Лукас хем пак ще е актуална в киносалоните (под формата на високобюджетен блокбъстър), хем ще привлича публика във всякакъв друг тип медии, включително и в книжната.

Apocalypse Z7. „Apocalypse Z“ е хитова трилогия, дело на писателя-адвокат Манел Лурейро, чрез която испанският автор демонстрира силата на европейския ужас в мащабни и впечатляващи (про)порции. Не само в Европа младата звезда Лурейро властва из бестселъровите списъци – романите му превзеха с гръм и трясък САЩ, при това с феноменален успех. Освен завидните финансови постъпления, трите книги обраха и овациите на всякакъв тип хора: от заклетите следовници на поджанра до съвсем случайни читатели.

Завършваме с 3 почетни участия. Едното е практичният „The Zombie Survival Guide“ на вече упоменатия Брукс – свежо написан наръчник по оцеляване в кризисни зомби ситуации, тъпкан с полезни съвети, които ще ти бъдат от помощ не само ако те нападнат неживите, но и ако просто си се оказал достатъчно тъп, за да се изгубиш в гората. Следва „The Rising“ на безмилостния жанров ветеран Брайън Кийн, който поставя началото на една от най-сочните зомби поредици в хорър литературата. Накрая иде и Даяна Роуланд, която е сред лачените щатски принцеси в областта на все тъй модерното urban fantasy, особено благодарение на радушно приетата от пуберите тийн серия „White Trash Zombie“, в която главната героиня е провинциален нехранимайко в женски род с уклон към дрогата и алкохола, а и „любимец“ на куките, която след автомобилна катастрофа зомбясва и загърбва всичките си страсти и слабости, освен една: неустоимия глад да живее.

Е, толкова от нас – добър апетит, библиофили!

zombi fun 4

[ + ]