fb
БългарияНовини

Културен календар (7 октомври-13 октомври)

2 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Хайку вечер в Столичната библиотека (8 октомври)

На 8 октомври, вторник, от 18:30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека ще бъде представена двуезичната (а на места дори – триезична) хайку антология „Peonies/Божури“.

Редакторът Илияна Стоянова е подбрала хайку от 57 поетеси от 24 държави. Към рецитала на българските автори ще се присъединят Дарина Денева, Весислава Савова и Франк Уилямс (гост от Британското хайку общество), които ще прочетат и хайку на някои от чуждестранните автори. Публиката ще има удоволствието да види и специален танка пърформънс от Марико Китакубо (Япония) в съпровод на традиционни музикални инструменти.

Откриване на Международния музикален фестивал „Камералия“ (10 октомври)

Тази есен София ще е домакин на първото издание на Международния музикален фестивал „Камералия“, финансиран по Програма „Култура“ на Столична община. В рамките на фестивала ще се състоят три концерта – на 10, 19 и 27 октомври 2019 г. –  в партньорство с Посолството на Аржентина, Института Сервантес, Полския институт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийска градска художествена галерия.

Откриването на фестивала ще е дебютът в София на ансамбъла „5/4 Tango“, който преди месец изправи на крака публиката на „Аполония“ в Созопол. Този нов квинтет, специализиран в изпълнението на музиката на Астор Пиацола, е създаден от световноизвестния български пианист Людмил Ангелов и освен него, в състава са още изключителните музиканти Матиас Гонсалес, бандонеон (Аржентина), Йован Босавлевич, цигулка (Сърбия), Цветан Недялков, китара и Маргарита Калчева, контрабас.

„Снимка с Юки“

Церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма на CineLibri (13 октомври)

На 13 октомври от 19.00 часа в зала 1 на НДК ще се състои официалната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. В конкурсната програма са включени общо 11 филма, а единствената българска продукция е „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов по едноименния разказ от сборника „На изток от запада” на Мирослав Пенков.

 Веднага след церемонията ще се състои премиерната прожекция на филма „Тази, която не съм” с Жулиет Бинош, адаптация по роман на Камий Лоранс. CineLibri се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка: Pixabay