fb
Не пропускайтеПанаирът

Акция в подкрепа на „Пътуващите сандъчета“ за Панаира на книгата

3 мин.

Пътуващи сандъчетаНестандартна дарителска акция за набиране на детски книги за библиотеките в страната ще се проведе в рамките на 42 Софийски международен панаир на книгата. Тя ще цели попълването с нови и интригуващи издания за деца на “Пътуващите сандъчета” на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), а организатори са фондация “Детски книги”, сайтът “Аз чета”, Асоциация “Българска книга” и българската Буккросинг общност. Партньори на акцията са Читалище.то, Нов български университет и издателства, участващи в книжното изложение в Националния дворец на културата.

„Пътуващите сандъчета“ е инициатива на ББИА за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, възприета от добрите практики на немските библиотеки. Библиотечната асоциация подготвя селекция от модерни детски книги и ги изпраща по предварителна заявка за срок от 2 месеца до библиотеките в страната – регионални, градски, читалищни и училищни. По този начин „Пътуващите сандъчета“ дават възможност на читателите и от най-малките населени места да се запознаят с новоиздадени книги и провокират интереса чрез нестандартната форма, под която присъстват в библиотеката.

В рамките на благотворителната акция в подкрепа на „Пътуващите сандъчета“ всеки ще може да дари собствени детски книги на щанда на Асоциация “Българска книга” в НДК. Те трябва да са добре запазени и да са издадени преди не повече от 15 години. Посетителите на Панаира могат да се възползват и от възможността да закупят нови издания на място от щандовете на партньорските издателства. Там също ще бъдат разположени специални дарителски кутии, означени с логото на кампанията.

“Събирането на книги за нови сандъчета ще позволи на българските деца, независимо от демографския и социалния им статус, да имат достъп и да четат нови, модерни детски заглавия. По този начин допълнително ще стимулира интересът им към четенето още от най-ранна възраст, споделя Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги” и основен организатор на дарителската акция.

Всички събрани в рамките на акцията книги ще бъдат регистрирани в сайта на международната буккросинг общност www.bookcrossing.com и ще бъдат настанени в цветни пътуващи сандъчета, за да обиколят библиотеките в страната след празниците.

Едновременно с акцията в София детският писател Никола Райков ще помага за събирането на книги за сандъчетата в Стара Загора. Всички жители и гости на града на липите могат да дарят книги за инициативата на коледния щанд на малкото таласъмче, разположен на ет. 3 в мол Галерия Стара Загора, от 9 до 14 декември 2014 г.

Основната дарителска кутия ще бъде разположена на информационния щанд на Асоциация “Българска книга”. Дарителски кутии ще откриете и на щандовете на издателствата-партньори (по азбучен ред):

“Анубис”/”Булвест”, “Артлайн Студиос”, “Егмонт България”, “Екслибрис”, “ЕМАС”, “Ерго”, “Жанет-45?, “ЖАР-Жанет Аргирова”, “Златното пате”, “Кибеа”, “Кръгозор”, “ПАН”, “Просвета”, “Унискорп”, “ФЮТ”, “Хермес”.