fb
БългарияНовини

Алек Попов взе Националната награда за хумор и сатира

2 мин.

Писателят Алек Попов е тазгодишният носител на Националната наградата за хумор и сатира “Райко Алексиев“. Отличието се присъжда традиционно по случай рождения ден на Райко Алексиев – 7 март, а тази година се навършват и 130 години от рождението му.

Авторът на книгите за „Сестри Палавееви“ получи наградата на официална церемония в Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик.

„За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев – даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот“, каза Алек Попов, цитиран от БТА. Той добави, че сатирата винаги е била един недолюбен жанр от тираните и тоталитарните държави. По думите му мерило за едно демократично общество е доколко е ползволено на човек да се шегува и доколко е приета критиката към силните на деня. Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада – тогава се раждат чудовища и кошмари, отбеляза още Алек Попов. Той изтъкна ролята на Радой Ралин, Алберт Бенбасат и екипа вестник „Стършел“, които са съхранили паметта на Райко Алексиев по време на социализма, когато творчеството му е било инкриминирано.

„Трябва да пазим памет за нещата, които са се случили, за да не се случат никога повече“, каза в заключение носителят на наградата.

На церемонията бяха връчени награди и на мести автори, участвали в съпътстващия конкурс. За хумористична проза бяха отличени: Димитър Стефанов, Михаил Тодоров и Илия михайлов. Наградата за хумористична поезия получи Тодор Каракашев, а за карикатура – Констанин Анастасов.

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена през 2002 г. от община Пазарджик и се връчва за цялостно литературно творчество. Нейни носители в предишните години са Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев.