fb
Ревюта

Орлов мост срещу Октопода. Олигархията срещу народа

1 мин.
balgarite-sreshtu-oligarhiyata

balgarite-sreshtu-oligarhiyataКой срещу кого се бори в тази държава? Има ли народът управляващи или само стоящи „нависоко“ хора, които някой държи с нещо и използва за своя изгода? Българските интереси ли защитават сегашните и предишните властимащи или са просто инструмент в ръцете на по-висш господар, като Путинова Русия например?

Това определено са въпроси, които ни интересуват и искаме да видим разрешени в най-скоро време. Доста отговори е опитал да даде Антон Тодоров във втората си книга от поредицата „Задкулисието на Прехода“, продължавайки първата си „биография“ за Меглена Кунева отпреди няколко месеца. Неособено голяма като обем, но безспорно актуална и написана вероятно в рамките на седмица, „Българите срещу олигархията“ анализира внимателно генезиса на продължаващите вече над месец протести в цялата страна – от първопричините до конкретните поводи.

Ако следите внимателно политическата (и криминалната) ситуация в страната, повечето описани от Тодоров факти няма да Ви изненадат. Те обаче, безспорно, са добре логически подредени и описани. Вярно, анализите и изводите на места са… хм, странни и тенденциозни, но човекът е сложил името си на корицата и вероятно има право да твърди това, което смята за вярно (има си съд, за който се почувства обиден). Аз лично очаквах доста по-зрели коментари на важните места, но явно това е нивото.

Доста плюсове, доста минуси – актуалността обаче печели пред слабата анлитичност.