fb
Ревюта

Колко луд е всъщност Илън Мъск?

4 мин.

ilan-mask-paypal-tesla-spacex-i-pohodat-kam-neveroyatnoto-badeshteПърво, нека сме наясно, че няма по-голяма мотивация от това някой да ти каже „Ти си луд, чу’ек, т’ва не може да стане!“. Второ, като Стив Джобс няма да има втори, но това не означава, че няма да има поне толкова големи визионери. Сега, след като поставихме основите на уравнението, да продължим напред с решаването на задачата – разширяване на границите на света. За тази цел ще използваме и „пищов“ – биографичната книга на Ашли Ванс „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ (изд. „Кръгозор“).

Elon Musk е име, което много хора допреди няколко месеца така и не бяха чували, а милиони други ще пишат с правописни грешки още години. Илън обаче е като самоделна предприемаческа бомба, избухваща през няколко години, за да разбие (но в смисъл на disrupt) даден пазар, да спечели няколкостотин милиона и да се премести на друг терен, където отново да „избухне“ по същия начин. „Самоделна“ обаче не означава „самоцелна“ – всичко започва с една голяма мечта, продължава с адски много труд, тотално изцеждане на всички възможни ресурси, пропускане на всички срокове и скарване с всички възможни партньори, докато крайният резултат не бъде постигнат в цялата му зрелищна невероятност.

И PayPal, и Tesla, и SpaceX са компании, които Илън Мъск не създава, а открива, подкрепя и постепенно започва да притежава (е, в PayPal следва повече от успешен exit, но да благодарим на всички богове за това). В книгата на Ванс четем личната история на Мъск през два етапа на развитието на всяка от тези компании и това е чудесна формула на успеха: първо го виждаме като търсач на силни усещания (инвестиращ цялото си богатство в поредната лудост), а после, след като сме се убедили, че той е класически задник при управлението на стартиращи бизнеси, се уверяваме как може да бъде още по-голям задник в извеждането на собствени компании доста по-високо от „върха“.

Една от основните цели на биографиите по принцип е изграждането (или разбиването) на митология около личността и запечатването на всички онези моменти на гениалност, които са издигнали успешния пример до пиедестала на хорското възхищение. Така че може и да не повярвате на това, че Илън инвестира цялото си състояние в SpaceX заради мечтата си да види Марс заселен. Но и не виждам причина да не се сърдим на медиите, че цели 15 години са пропускали да ни говорят за един от малкото хора, излезли от дотком-балона от началото на века с десетки милиони печалба, защото е искал да види банковата система оптимизирана и готова за онлайн революцията. Та така и с умиращия автомобилен бизнес, разчитащ на ниско КПД и изчерпаеми ресурси, който Илън обръща наопаки с елементарни стартъп похвати.

Ако ревюто досега ви се струва напудрено заради многото сравнения, уверявам ви, че Ашли Ванс не се е престарал чак толкова с епитетите. Освен това на Мъск не му е било никак лесно да се съгласи да даде своята гледна точка по историите, защото да контролираш написаното от журналист от Bloomberg просто не е нещо, което ти се случва. Дори да си двигателя зад грандиозния успех на PayPal, Tesla, и SpaceX. Разбира се, както във всяка добра биография, и тук ще прочетете десетки мнения на хора, които през годините са били до Мъск – като партньори, конкуренти, съпруги, роднини… И да, не е задължително да имате еднозначно мнение за него след последната страница, но пък и светът не е точно черно-бял.

За да опознаете по-добре Илън, можете да изгледате този разговор с главния куратор на сериите TED Крис Андерсън. След което да кликнете върху оранжевия бутон долу и да си вземете книгата + 1-2 копия за подарък – ще сте луди, ако не го направите! (и това не е опит да ви размотивирам).