fb
БългарияНовини

„Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа” е темата на новата дискусия на НЦК

1 мин.

Национален център за книгата – НДК организира дискусия на тема „Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа“, която ще се проведе на 24 март (събота) от 16:00 ч. в Литературен клуб „Перото“. В събитието ще вземат участие писателите Калин ТерзийскиВесела Ляхова и Димана Трънкова, а модератор ще бъде основателят на „Аз чета“ Александър Кръстев.

Досега в дискусиите на НЦК в годината, посветена на „Съвременната българска литература в контекста на европейската модерност“, се обсъждаха практиките за популяризиране на различните национални литератури, акцентираше се и на мисионерската работа на преводачите. Всички те обаче едва ли щяха да имат успешна професионална реализация без авторите – създателите на литературните творби.

През последните три-четири години българските писатели са все по-интересни за европейския издател. Национален център за книгата – НДК полага усилия чуждите издатели да бъдат своевременно информирани за актуалните заглавия и автори у нас чрез издаването на годишен каталог на английски език. Как се осъществява обаче срещата на творците ни с родния, български читател? Какъв е животът на книгите след отпечатването им?

Интересни и провокативни автори ще разкажат за срещите си с чуждестранната публика и за реакциите на тамошните ценители на литературата. Участниците в дискусията ще опитат да намерят отговор на въпросите търси ли българският читател техните книги, може ли да ги открие лесно в книжарниците, какво се случва всъщност с българската книга след нейната премиера у нас?

Дискусията е и отправна точка за разговор, както и своеобразна покана за изразяване на мнение по темите и към всички останали български писатели и издатели.