fb
БългарияНовини

Български разказ влезе в щатски сборник

1 мин.

Разказ на българския писател Явор Цанев е включен в американски сборник, каза авторът в ефира на радио Дарик. Поетът, издател, преводач и автор на фантастични произведения е многократно награждаван. Последният му повод за гордост е фактът, че негов разказ е публикуван в щатски сборник с хорър разкази на автори от цял свят. Книгата The Valancourt of World Horror Stories, том втори, е редактирана от Джеймс Д. Дженкинс и Райън Кейгъл. Общо 21 са включените в изданието творби, като Явор представя България с разказа си The Recording of the Will.

Критиците нарекоха първата книга The Valancourt World Horror Stories „революционна“ (Publishers Weekly), „звездна от горе до долу“ (Library Journal), „истинско пиршество за любителите на ужасите“ (British Fantasy Society). Сега за този вълнуващ последващ том редакторите разшириха търсенето си до още повече страни, откривайки повече от най-добрата фантастика на ужасите в света и го направиха достъпно за американските читатели за първи път.

Името на Явор Цанев се нареди и сред българските номинации за европейските награди за фантастика Еврокон 2022 със списание „Дракус“, чийто съставител и издател е самият той.