fb
НовиниПо света

Здравка Евтимова е номинирана за италианската награда Sinbad

2 мин.
Zdravka Evtimova

Романът на писателката Здравка Евтимова „Четвъртък“, излязъл в Италия като ‘Sinfonia’, е номиниран за наградата за независими издания Sinbad“, съобщава БТА. Номинацията й е в категорията „Чуждестранна художествена литература“ от италианската издателска колегия „Италиански издатели на художествена литература“. Общо 19 книги на автори от цял свят се състезават в тази категория.

Здравка Евтимова е участвала в провелия се преди дни литературен фестивал в италианския град Мантуа. Там романът й е бил представен в църквата от 14-ти век „Санта Паола“ от италианската актриса и писателка Лелла Коста. По време на фестивала е бил издаден речник на Европа, в който присъства българската дума „Победа“ заедно с есе на пернишката авторка за победата на български и английски езици.

Италианският разпространител на „Sinfonia“ e издателство „Salento“. Книгата влиза в поредицата Sinfonia, Zdravka Evtimova„Балканска литература“. През 2014 г. е издадена и в САЩ като „Sinfonia Bulgarica“, а до края на 2015 г. издания ще има и в Македония, Китай и Сърбия. В България романът е публикуван през 2003 г. и в него се разкрива живота на четири жени в съвременна България.

Здравка Евтимова е автор на кратки разкази и романи, публикувани в 30 страни по света. Носител е на множество национални и международни награди, представител е на най-новата българска литература. Удостоена е с наградата „Балканика-2013“ за най-добра книга на автор от страните от Балканския полуостров. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшир-Хамбърсайд. Работи като преводач на англоезична фантастика и сериозна белетристика. Евтимова е почетен гражданин на Перник.

[ + ]