fb
Ревюта

Новите приключения на Филип и Ванилия в „Баобаба“

3 мин.

Захарната фея Ванилия и Филип се завръщат за още едно невероятно приключение в четвъртата книга от поредицата „Феята от захарницата“„Баобаба“ от Катя Антонова (изд. „Рибка“). Животът на Филип и феята е мирен и спокоен. Те си гостуват един на друг и се наслаждават на приятелството си. И всичко е чудесно, докато един ден Всесилия не открива бръчка на челото си. Ще се запитате – „Ама какво значение има една бръчка?“. Има, защото феите не остаряват. Те винаги изглеждат по един и същи начин. А ако феите остареят и изчезнат, ще изчезне и цялото вдъхновение за човешки свят. Всесилия възлага на Филип и Ванилия задачата да открият какво се е объркало и кой или какво седи зад остаряването на магическите създания. Само че в момента, в който Ванилия става човек, се оказва, ами, баба. И така един Филип и една стара Ванилия се заемат да проучат какво се е случило. Следват недоразумения, приключения и нещата се объркват преди всичко да се разплете.

Децата обичат щурата фея и тази история няма как да не ги плени. Ванилия със своята хаотичност и нелогичност, а Филип със своята разумност. Едно неустоимо дуо, което може да се справи с всички проблеми и препятствия по пътя си. И докато малките читатели ще се посмеят добре на болежките и киселото настроение на Ванилия, както и на ужаса, обзел Всесилия, от първите признаци на старостта, то родителите като мен няма да пропуснат иронията, насочена към хилядите процедури и продукти за разкрасяване, които жените (а и някои мъже) маниакално купуват.

– Това е камера за стимулация на производството на колаген – обясни една козметична фея, забелязала изумения поглед на Филип.
„Леле, колко щуротии са измислени против бръчки“, помисли си той.

Старостта идва за всички ни и историята в „Баобаба“ е добър начин децата да си припомнят, че сегашните възрастни някога също са били деца, които са лудували и правили пакости. А сега може би ги спират само коленете, които щракат, и болежките, които идват с годините.

Както често обичам да казвам – хубавите книги са подходящи за читатели на всяка възраст. В историите за Ванилия и Филип от Катя Антонова всеки ще открие някоя истина за себе си. Затова, ако имате дете, прочетете заедно „Баобаба“. Ако нямате, тогава просто си подарете едно приключение, което ще ви отнеме само един следобед. И се подгответе за следващата история, защото ще има такава.

Можете да поръчате „Безумие“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Прочетете и ревюто на „Книжни криле“ за книгата – тук.

Не пропускайте ревютата на Преслава за „Феята от захарницата“, „Четиринайсет Ванилии и половина“ и „Агент Ванилия в мисия „Горска ягода“.