fb
Ревюта

„Бедността. Пътеводител за деца“ – как да поднесеш трудни истини на децата си

3 мин.

Bednostta. Patevoditel za detsa - Henrika Kshivonos, Hanna Gil-PyontekВсеки има нужда от пътеводител, когато попадне в непознати светове…

Неграмотност, наркотици и алкохол, побойници или хора с големи къщи, много пари и добра работа, притежаващи абсолютно всичко, което пожелаят – това е само малка част от картинката на неравенството, в което всички ние съществуваме ден след ден. Но как да го обясниш на децата, които трябва да се оправят в дебрите на съвременния живот?

На помощ на всеки родител и на всяко дете ще се притече „Бедността. Пътеводител за деца“ (изд. „Точица“ и Полски културен институт). Написана от Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек, книгата разказва за положението на Яна, която си мечтае да бъде богаташката Вивияна и за нейното семейство. Майката на Яна работи много, обаче винаги е притеснена как ще свържат двата края. PSP-конзолите и дори черните клинове за физическо са почти непостижими за Яна и брат й, а майката на приятелката й трябва да си потърси работа в чужбина, за да издържа семейството си…

През размишленията на малкото момиче за нещата от живота, авторите представят бедността с всичките й неприятни черти. А те никак не са малко, но често остават незабелязани, защото „да си беден много боли и често се пази в тайна“. По напълно достъпен начин децата ще научат какви чувства изпитват социално слабите, особено когато са обвинявани в мързел и нежелание да се развиват. Истината е, че неравенството в обществото винаги ще съществува, но ако имаш поглед върху нещата и от друга гледна точка, много по-лесно е да решиш как ТИ можеш да промениш статуквото.

Освен размислите на героинята Яна за нещата, читателите ще научат интересни статистически данни, поднесени по симпатичен начин: с помощта на рисунки те ще разберат колко от хората, които срещат на улицата всеки ден, са бедни. Ще видят колко е голяма разликата в доходите между различните социални групи и ще научат нещо много интересно – че ако майките и бабите получаваха пари за домакинската работа, те биха били много богати. Понятия като анклави на бедност и наследяване на бедността също са обяснени по достъпен начин, а твърдението, че децата никога не са виновни за бедността, може да подейства изключително успокояващо на малчуганите, принудени да живеят в подобна среда. В края на книжката ще откриете интересните историйки на Хенрика Кшивонос, която разказва случки от собственото си бедно детство. Без да размахва пръст и да поучава, споделяйки своя опит с децата, тя им показва на какво я е научила бедността и дава много поводи за размисъл и разговори между деца и родители.

Чудесното оформление на книгата, запазена марка на издателство „Точица“, е дело на Кирил Златков. Той е отговорен и за страхотния шрифт и типографската адаптация на изданието. Преводът от полски език е дело на Павлина Сивова. Авторките Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек пък са обществени дейци в Полша и определено имат какво да споделят с малките читатели чрез книгата.

Премиерата на „Бедността. Пътеводител за деца“ ще се състои на 3 юни 2015 г. от 18.30 ч. в „+това“ на ул. „Марин Дринов“ № 30. Организира се от Полския институт в София съвместно с издателство „Точица“ и тъкмо тогава малки и големи ще имат възможността да се срещнат с Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.