fb
НовиниПо света

Издателският бизнес след появата на Penguin Random House

3 мин.
Penguin-Random-House

53 срещу 47. Това ще е съотношението между дяловете в проценти на Bertelsmann и Pearson в новия издателски конгломерат между Penguin и Random House, след като в понеделник компаниите майки обявиха сливането на двата си книжни бизнеса. Само няколко дни след като Financial Times съобщи, че ръководеният от Рупърт Мърдок медиен гигант News Corp. е приготвил $1.6 млрд за Penguin с възможност за евентуално сливане с HarperCollins, спекулациите вече са прекратени.

От дадените изявление на изпълнителния директор на Bertelsmann Томас Рабе и Марджъри Скардино, изпълнителен директор на Pearson, стана ясно, че сделката ще бъде приключена официално през втората половина на 2013 година, след като бъдат получени всички нужни разрешения от антимонополните органи. Регулаторни пречки обаче не се очакват, тъй като новосформираната компания няма да премине ключовия пазарен дял от 30%.

Според официалното съобщение настоящият изпълнителен директор на Penguin Джон Макинсън ще бъде Председател на Борда на директорите на новата компания, а изпълнителен директор – Маркус Доле, който сега заема тази позиция в Random House. Bertelsmann ще номинира петима членове за Борда на директорите на Penguin Random House, а Pearson – четирима.

„Всички ние, които работим в издателския бизнес, всеки ден изпитваме спиращото дъха темпо на промяна в нашата индустрия. Партньорството, което обявяваме, ще позиционира Penguin Random House в челото на тази промяна”, убеден е Джон Макинсън. “Достъпът ни до инвестиционни ресурси ще ни позволи да поемаме рискове с нови автори, да защитаваме своята редакторска и творческа независимост, да публикуваме възможно най-широкообхватната колекция от книги на планетата и да правим всичко това с огромно внимание към качеството, което винаги е характеризирало работата на нашите две наистина велики компании“, допълва той.

Какво обаче означава тази сделка за издаването по света? Сливането ще даде като резултат най-голямото издателство в света с пазарен дял над 25%, обръща внимание New York Times. В портфолиото на новата компания ще бъдат включени както съвременни бестселъри като поредицата “50 нюанса” и романите на Джон Гришам, така и класици като Джордж Оруел и Джак Керуак.

Анализатори сочат, че сделката може да бъде последвана от още сливания сред лидерите в издателския бизнес. “В ерата на Amazon девизът на издателите е все повече “Сливай се или умри”, коментира редакторът във Forbes Джеф Берковици. Според него със сделката новите съсобственици Pearson и Bertelsmann се надяват да постигнат мащаба, който ще им помогне да устоят на постоянно понижаващите се цени на книгите, които налагат Amazon.

„Вече виждаме първите признаци на консолидация на пазара, след като френската група Lagardere купи британските издатели Orion и Octopus, но е много вероятно тези процеси да се ускорят, тъй като в момента издателите имат нужда от цялата покупателна сила, до която могат да се доберат“, каза пред ВВС медийният наблюдател Териса Уайс. “Amazon вече са толкова големи, че останалите просто нямат избор”.