fb
Ревюта

„Четиринайсет Ванилии и половина“, в която една фея ни показва колко е важно да постъпваме правилно

3 мин.
Четиринайсет ванилии и половина

Четиринайсет ванилии и половина„Четиринайсет Ванилии и половина“ от Катя Антонова (изд. „Рибка“) започва точно там, където свършва първата книжка: „Феята от захарницата“. Ванилия е изчезнала и е оставила следи на Филип под формата на захаросани клончета. Те го отвеждат до царството на феите. Оказва се, че феята Всесилия е недоволна – вместо Ванилия да страда от наказанието си, тя всъщност се забавлява чудесно.

Филип става свидетел на делото на своята приятелка, която получава най-ужасната присъда, а именно да бъде човешко момиче за двеста години. И така, двамата отново се оказат заедно. Феята е дадена в приемно семейство и започва да посещава училище като съученичка на Филип.

Ако обаче си мислите, че Ванилия е сломена, лъжете се. Тя приема предизвикателствата на новия си живот и за пореден път нищо, случващото се около нея, не е обикновено. Е, открива, че домакинските задължения са досадни, а математиката – трудна за разбиране, но с непокътнат оптимизъм успява да се справи с препятствията, пред които е изправено едно съвременно дете.

В тази книга логиката и заключенията на Ванилия ме забавляваха още повече, а и да си призная, понякога бяха необорими. Там, където се намира малката фея, никога на е скучно. Нищо и никой не може да я съкруши, което е прекрасен урок за малки и големи. Понякога единственото, от което се нуждаем, е да погледнем на нещата под друг ъгъл, също като Ванилия.

Илюстрациите в книгата са дело на Мила Лозанова

Катя Антонова продължава да развива важните теми от живота на една дете, засегнати в първата книжка – истинското приятелство, популярността в училище и тормоза. Сега обаче тя задълбава повече в отношенията с родителите. Авторката дава на децата възможността да се убедят, че решенията на майките и бащите им невинаги се изчерпват с аргумента: „защото аз казах“. Възрастните си имат своите основателни причини за тях. Самите родители могат да намерят малко поука и за себе си в посланието, че всички грешат, но е важно да постъпваш правилно.

Искаш да кажеш, че това, което прави едни деца готини, е, че имат повече пари? Които харчат за неща, които всички притежават? Но те дават много повече за своите вещи, нищо че са същите като на другите?

Историята отново идва с чудните илюстрации на Мила Лозанова, които помагат на магията на феята да оживее. За съжаление, приключенията на Ванилия завършват с тази книга и засега няма изгледи да се радваме на нови истории. Но пък ви гарантирам, че получаваме един страхотен, леко сладко-горчив край.

Ако се чудите какво да подарите на детето си и търсите четиво, което да му говори за неговите проблеми и живот, то „Феята от захарницата“ и „Четиринайсет Ванилии и половина“ са перфектният избор.

Прочетете още ревютo на Преслава за „Феята от захарницата“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!