fb
По света

Да превърнеш прочетената книга в ново дърво

1 мин.
tree-book-tree

Всички знаем колко ценна е хартията, с чиято помощ книгите са част от нашия живот. Какво би станало обаче, ако вместо да причиним смъртта на едно дърво в полза на нашата книга, ние всъщност засадим прочетената книга и от нея поникне ново дърво?

Точно това се случва на децата от Аржентина след прочитането на „Mi Papa Estuvo en la Selva“ („Баща ми беше в джунглата“), както разбираме от сайта Mentalfloss. Историята на младо момче, което разказва за своя баща и неговите приключения в джунглата на Еквадор, е подходяща за деца на възраст 8-12 години.

Книгата е част от от съвместната инициатива Tree Book Tree на аржентинското издателство за детска литература Pequeno и FCB Buenos Aires. Целта им е да покажат нагледно как хартията може да оказва влияние върху нашата природа. Изданието е ръчно изработено, като за направата му са използвани хартия без киселини, екологично мастило и специални семена, които поникват, когато бъдат посяти. Вече има и книжарници в Аржентина, които демонстрират как засадената книга започва да се превръща в дърво.

Ето и клип за прекрасната инициатива: