fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на Пролетния базар на книгата

3 мин.
proleten bazar parvi den

proleten bazar parvi denУикендът дойде неусетно с книжни изкушения и много усмивки. Остават само още два дни от Пролетния базар на книгата, а в събота, по традиция, са събрани най-интересните и най-очакваните акценти за цялата седмица, така че разгледайте програмата на петия ден на Базара, изберете си цел и право към НДК…

Съботната програма започва с поредица от събития с начален час 11:00. Представяне на Виктор Самуилов книгата „Не е честно” (изд. „Жанет 45“; на сцената на левия полуетаж), която крие много изненади, преливащи багри, смях и лудории за всички, независимо от възрастта.

На щанда на  изд. „Лабиринт“ (105) ще отвори врати детска работилница за пластилинови зверчета, изработени по уникалния метод на Рони Орен и неговата книга „Тайните на пластилина“. А на щанда на изд. „Сиела“ (111) Михаил Вешим ще се срещне със своите почитатели и ще раздава автографи.

Издателство „Кръгозор“ пък организира среща с автографи за почитателите на Юлия Спиридонова, които ще могат да разлистят най-новата й книга за деца „Бъди ми приятел”. На щанда на издателството (321) ще гостува и илюстраторът на книгата Пенко Гелев.

От 12:00 на сцената на левия полуетаж започва премиерата на книгата „Природолечение“ от д-р Димитър Пашкулев (изд. „Кибеа“). В същия час, но на щанда на изд. „Сиела“ (111) автографи ще раздава Калин Терзийски.

С начало 13:00 са: премиера на първите поетични книги на издателство „Български издател“ към Фондация „Буквите“ – „Кафез за вятър“ на Николина Милева и „Фейщица“ – Мария Иванова Фьон на сцената на левия полуетаж; среща с автограф с Деян Енев на щанд 111 (изд. „Сиела“); представяне на „Българ: книга-игра. Тайната на пиратския остров“ (изд. „Сиела“), което ще се състои не в книжарница „Хеликон-Витоша“.

Представянето на „Посланията на житните кръгове“ на арх. Мариана Везнева (изд. „Кибеа“) започва в 14:00 на сцената на левия полуетаж.

И както всеки ден през тази седмица от 14:00 изд. „Инфодар“ организира среща с Анастасия Димитрова, която води интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника” (112). А по същото време Слави Велев ще демонстрира изкуството на китайската калиграфия на щанд 329.

От 15:00 „Инфодар“ и Анастасия Димитрова Ви канят на среща разговор на тема „Скоростно четене и суперпамет”. Очаква Ви демонстрация със запомняне, малък уъркшоп и забавна игра за събуждане на активността на мозъка. Силви Велев ще представи кратка презентация на тема „Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване, променящ световъзприятието“. Мястото на срещата е сцената на левия полуетаж.

В 16:00 на сцената на левия полуетаж започва представянето на книгата „Живият ум. Фокусиран към решения шахмат“ (изд. „Кибеа“) на д-р Владимир Бостанджиев, която предлага психологичен метод за усилване на игровите решения, ползван от автора при консултиране на Веселин Топалов.

Авторът на „Докторът“ и „Полетът на орела“ Иво Топалов ще дава автографи на своите почитатели на щанда на изд. „Хермес“ (326) от 16:00.

От 17:00 на сцената на левия полуетаж ще се състои представяне на Йордан Велчев, автор на „Балканският човек” (изд. „Жанет 45“).

Час по-късно започва дългоочакваното представяне на Божана Апостолова отново на сцената.

Премиерата на „Ефирни песни и научни служби” (изд. „Колибри“) на Кристин Димитрова е от 19:00 на сцената на левия полуетаж. Авторката изследва образа на България, българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията (1980–2000).