fb
БългарияНовини

Детската читалня на колела стартира през пролетта с близо 2000 лв. дарение от Райфайзенбанк

1 мин.

Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора” ще даде през пролетта старт на своята инициатива „Детска читалня на колела“, съобщават от организацията на сайта си knigiteni.info. Проектът ще бъде реализиран с помощта на дарение от Райфайзенбанк България на стойност 1963 лв., набрано чрез кампанията „Избери, за да помогнеш”, и с медийната подкрепа на „Аз чета“.

„Детска читалня на колела“ цели да насърчи четенето сред децата в малките населени места, като им представи по атрактивен и забавен начин произведения от класическа и съвременна, българска и чуждестранна детска литература. Проектът бе един от 22-та отличени от Райфайзенбанк в тазгодишното издание на „Избери, за да помогнеш”.

„Проектът ни ще подпомогне дейността на малките читалища в област Стара Загора, които разполагат с оскъдно финансиране за обогатяване на детския си библиотечен фонд. Всеки месец ще организираме четене в различно малко населено място в областта, ще каним съвременни български детски писатели на някои от пътуванията ни, за да представят свои книги”, разказва председателят на сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора” Олга Клисурова.

На всяко събитие ще бъде предоставян награден фонд от книги за децата и читалището (или организацията) домакин. Освен четене, интересно интерактивно представяне или драматизация на детски книги, срещите ще включват забавна дискусия или конкурс за рисунки върху представеното произведение, с които да бъде измерено до каква степен децата са възприели и разсъждавали върху посланията на представяната книга.