fb
БиблиотекитеНовини

Дигиталният напредък разширява мисията на обществените библиотеки

4 мин.

Ерата на дигитализацията оказва своето влияние върху мисията на обществените библиотеки и им поставя като основна задача предаването на дигитални умения и предоставянето на достъп до интерактивни услуги. Това стана ясно по време на третото издание на Националния форум „Библиотеките днес“, което тази година е посветено на темата за цифровата трансформация. Двудневното събитие се провежда в хотел „Рамада“ с медийната подкрепа на „Аз чета“ и днес посрещна десетки гости от цялата страна, както и чуждестранни панелисти.

Спаска Тарандова, изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ – организатор на форума, откри пленарната сесия под надслов „Цифровият дневен ред и предизвикателствата пред библиотеките“, като изложи най-значимите функции на съвременните обществени библиотеки – да бъдат портал на знание и информация, да насърчават грамотността и четенето, да подпомагат образованието и ученето през целия живот и да развиват дигиталните умения. 

Спаска Тарандова

Последният акцент е ключов за справянето с дезинформацията и превръщането на библиотеките в социално място за срещи, общуване и достъп до култура. Тарандова изтъкна, че дигитализацията помага за преодоляване на пропастта между поколенията, надграждане на знанията и осигуряване на денонощен достъп на гражданите до библиотечните услуги.

Надявам се да има масова дигитализация на обществените библиотеки, за да могат хората да възприемат тези места по нов начин, както и за да работим в мрежа на споделена информация и достъп.

Тарандова изложи данни и за дейността на Фондация „Глобални библиотеки – България“, която през 2018 г. е подпомогнала 108 проекта, 120 библиотеки и 54 училища, свързани с осигуряване на нови технологии и иновативни библиотечни продукти като интерактивни дъски, очила за виртуална реалност, 3D принтери и скенери и др. Тя завърши с това, че стъпките в тази посока у нас може да не са толкова масови и бързи, но са факт.

Сред чуждестранните гости на форума беше Стефано Паризе, вицепрезидентът на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (ЕБЛИДА). Той представи резултати от изследвания, проведени на територията на Европа, според които гражданите на Румъния, България, Гърция и Италия имат най-ниско ниво на дигитална култура. Той беше категоричен, че библиотеките играят важна роля в бързо променящата се дигитална среда, например за съхраняване на културното наследство посредством дигитализация. Същевременно обаче разкритикува Европейския съюз, че макар на думи да подкрепя свободния достъп до дигитални материали, на практика правилата му ограничават тази дейност – статукво, което ЕБЛИДА си е поставила за основна цел да промени.

Стефано Паризе

Особено атрактивна беше презентацията на Майке Юнг от Градската библиотека на Щутгарт. Тя сподели, че много високотехнологични компании са установени в града и това оформя облика на неговата библиотека. Юнг представи впечатляващата ѝ технологична база, събрала над 1,3 милиона книги и други материали в разнообразни формати. Тя наблегна и на организираните в нея обучителни курсове и програми за придобиване на дигитални умения и усвояване на знания относно защитата на личните данни в интернет, насочени особено към по-младите посетители на библиотеката. Юнг направи паралел с филма „Матрицата“, като изтъкна колко е важно ние да контролираме новите технологии, вместо те да доминират нас.

Накрая на сесията ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев отправи възвание към българските обществени библиотеки:

Книгите в нашите библиотеки трябва да се използват по-добре, а технологичният инструментариум за постигането на тази цел е дигитализацията.

Форумът продължава и утре със заключителна сесия по темата за цифровизацията, обобщаване на основните изводи и финални думи от комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, под чийто патронаж протича събитието. Програмата за петък можете да разгледате тук.

Гледайте и пълния запис от откриването и първата сесия:

Снимка на публиакцията: Фондация „Глобални библиотеки – България“