fb
НовиниПо света

Дженифър Игън е носителят на Пулицър за художествена литература за 2011 г.

1 мин.
pulitzar

Djenifar IganРоманът „A Visit from the Goon Squad“ („Жестокото присъствие на времето„) донесе на американската писателка Дженифър Игън награда Пулицър за художествена литература, предаде Associated Press. Отличието й бе връчено от журито заради „сърцатото й любопитство за културната промяна на висока скорост“.

„Романът ми е за това колко неочаквана и винаги някак шокираща е промяната“, каза по телефона по време на церемонията писателката. Родената в Чикаго Игън признава, че книгата й е вдъхновена от „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст, в която се говори за пътуване през времето.

Критиците са дали своята висока оценка не само за скоковете през времето в „Жестокото присъствие на времето“, но и заради експериментите с формата, които прави Дженифър Игън. Една немалка част от книгата е структурирана под формата на компютърна презентация.

Освен Игън в художествената секция на наградите Пулицър бяха отличени и Брус Норис за пиесата си „Клайбърн парк“ в категорията „Драма“, Ерик Фонър в категория „История“ за своето изследване „Пламенният процес: Ейбрахам Линкълн и американското робство“, Рон Чернов за биографията „Вашингтон: Един живот“, Сидхарта Мукерджи в категория нехудожествена литература за „Императорът на всички болести: Биография на рака“ и Кей Райън, която бе наградена за поезията си в „Най-доброто: Нови и избрани поеми“.

[ + ]