fb
НовиниПо света

Дона Тарт взе Пулицър за „Щиглецът“

4 мин.

pultizer-medalsКолумбийският университет оповести в понеделник вечер имената на носителите на 98-те награди Пулицър за журналистика, литература, драма и музика. Както винаги, едни от най-вълнуващи са наградите в категориите за книги и драматургия. Голямата награда за художествена проза получи Дона Тарт с романа си The Goldfinch (Щиглецът), отличието за драма бе отсъдено на Ани Бейкър за „The Flick“, а „3 Sections“ донесе Пулицър за поезия на Виджей Сешадри.

„The Goldfinch“ на Тарт е описана от журито като “красиво написан роман за съзряването, с изключително добре обрисувани образи, който продследява запленяването на едно тъгуващо момче от известна картина, спасена от унищожаване”. “Книга, която възбужда ума и докосва сърцето”, добавят съдиите. Дона Тарт е позната на българския читател с книгата си “Тайната история”, а само преди няколко дни получи и номинация за медал „Андрю Карнеги“ за „The Goldfinch“ .

„The Flick“ на Ани Бейкър, при която отиде наградата за драма,  журито определя като “деликатна драма с майсторски създадени персонажи, която се фокусира върху трима служители на кино театър в Масатчузетс, представяйки житейски истории, които рядко се виждат на сцената.”

За поезия бе отличен роденият в Индия поет Виджей Сешадри и книгата му „3 Sections“. “Това е завладяваща колекция от стихове, които разглеждат човешкото съзнание от ражданетo с глас, който е едновременно остроумен и мрачен, състрадателен и безмилостен”, пише в мотивацията на наградата. Подгласници на Сешадри са Мори Крийч с „The Sleep of Reason“ и „The Big Smoke“ от Адриан Матейка.

Наградата за нехудожествена литература отиде при Дан Фегин, чиято книга „Toms River: A Story of Science and Salvation“ умело съчетава разследващи репортажи и исторически изследвания, за да проучи поредица от детски ракови заболявания, които се свързват със замърсяването на въздуха и водата в Ню Джърси.

Алън Тайлър беше отличен в категорията „История“ за „The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832“, която журито счита за “щателен и дълбок разказ защо избягалите през колониалната ера роби са били привлечени от британците като потенциални освободители”.

Най-добра биография според журито е „Margaret Fuller: A New American Life“ на Меган Маршал, която разказва забележителната история на починалата в корабокрушение писателката, журналист и защтитник на правата на жените.

В категориите за журналистика най-престижната награда – за служба на обществото, тази година се присъждат две награди – на редакциите на The Guardian US и The Washington Post. И двете отличия са свързани с разработките на изданията за разкритите подслушвания на Американската Агенция за национална сигурност.

Наградата за отразяване на новини печели екипът на The Boston Globe за отразяването на терористичната атака по време на маратона в Бостън през 2013 година. За разследваща журналистика с престижната награда е отличен Крис Хамби от неправителствената организация Center for Public Integrity във Вашингтон за разследване на схема между адвокати и лекари за отказване на помощи за миньори, страдащи от заболявания, причинени от работата им.

За международна журналистика призът отива при Джейсън Шеп и Андрю Р. К. Маршал от Ройтерс за репортажите им за Рохингиа, мюсюманско малцинство в Мианмар, често жертва на трафик на хора и насилие.

Останалите награди в журналистическите категории са съответно:

Разяснителен репортаж – Ели Саслоу от The Washington Post

Отразяване на местни новини – Уил Хобсън и Майкъл ЛаФорджиа от Tampa Bay Times

Коментар – Стефан Хендерсън от Detroit Free Press

Критисизъм – Инга Сафрон от The Philadelphia Inquirer

Редакционен коментар – редакторският екип на The Oregonian, Портланд

Карикатура – Кевин Сиърс от The Charlotte Observer

Фотожурналистика – новини – Тайлър Хикс от The New York Times

Фотожурналистика – фийчър – Джош Нанър отThe New York Times


Потърсете „Щиглецът“ и други книги с отстъпки в Ozone.bg.