fb
Десетте...Дни на любовта

Двойки влюбени писатели

6 мин.

В публикацията „10 съвета как да оцелееш, ако си женен за писател“ вече изяснихме, че да се влюбиш в писател не е трудно, но създаването на семейство с човек, който пише, е предизвикателство, което изисква много търпение, такт и доза хитрост от едната страна. Разбира се, равновесието трябва да се постигне от непишещата част от двойката… Не е особено справедливо, но е факт.

А какво се случва, ако двама писатели се влюбят и минат под венчилото? Въпросът е сложен, а отговорите са в двата полюса – от трагедия до пълно разбирателство, може би защото за творците чувствата „по средата“ не са понятни.

мери шели

Мери Шели

Нека започнем с историята на Мери Шели и Пърси Шели, която е бурна и необикновена. Младата писателка и талантливият поет имат изключително прогресивни за времето си възгледи. Те не се подчиняват на традициите и не се вписват в рамки.

Когато Мери Голдуин среща Пърси Биш Шели, той е вече женен, но, противно на очакванията, това не се оказва пречка за любовта им. Следва тайно пътуване до Европа и много смърт, която бележи началото на брачния им живот.

Две жени се самоубиват – доведената сестра на Мери, Фани, безнадеждно влюбена в Пърси, и първата му съпруга Хариет. А три от децата на семейство Шели умират скоро след раждането си или в съвсем невръстна възраст.

В Англия двамата са отлъчени от обществото и преследвани от дългове и затова се установяват в Италия. Семейният им живот не е безоблачен –  скандалите, съмненията за изневери и депресивните състояния са чести, но двамата остават една от легендарните
двойки писатели.

Те взаимно се вдъхновяват и подкрепят творческите си идеи… до внезапната смърт на Пърси. Мери Шели остава вдовица на 25 години. И въпреки че животът й никога не е бил лек, тя продължава да пише и да се грижи за творбите на съпруга си. Носи сърцето му навсякъде със себе си и отказва да се омъжи повторно, защото иска на гроба й да пише Мери Шели.

анна ахматова и ноколай гумильов

Анна Ахматова и Николай Гумильов

Връзката на руските поети Анна Ахматова и Николай Гумильов повече прилича на игра на котка и мишка, отколкото на романтична любовна история.

Гумильов дълго ухажва Ахматова, издига я на пиедестал и неспирно й се възхищава. Тя склонява да стане негова жена, сякаш уморена от упорството му и изплашена от заканите му за самоубийство.

Но щом стават съпрузи, започва съперничеството им като поети.

Той притежава сложен вътрешен свят и е склонен на прекомерна театралност, а тя – импулсивна и разнолика, обича най-вече независимостта и свободата си. Тихото семейно щастие за тях не се сбъдва. Двамата се измъчват взаимно и не след дълго се развеждат.

А дали любовната авантюра на Анна Ахматова и италианския художник Модилиани е само легенда, или е била истина, остава само да гадаем.

дора габе

Дора Габе

Един от най-обсъжданите и бурни любовни триъгълници е този между Боян Пенев, Дора Габе и Елисавета Багряна.

Когато Боян Пенев се запознава с младата поетеса Дора Габе, тя изживява романс с Яворов. Но кой може да си съперничи с Мина и Лора?!

Амбициозният млад учен се жени за Дора през 1909 г., но въпреки материално осигурения живот, интелектуалната среда и многото пътувания, бракът им не върви.

Пенев има много обожателки и доста често се поддава на техния чар. Дора Габе приема изневерите с мълчание и се опитва да спаси семейната чест, но задачата й не е лека. Следват временни раздели, депресии и извънбрачно дете. Окончателният край идва със запознанството на Пенев с Елисавета Багряна.

Двамата решават да сложат край на несполучливите си бракове. Багряна се развежда, Боян Пенев почти успява. Тяхната любов успява да пренебрегне общественото мнение и да преодолее личните бариери, но не успява да се справи със смъртта. Литературният критик умира неочаквано на 46 години и остава завинаги съпруг на Дора Габе и „най-голямата любов“ на Багряна.

Митична е любовната история на Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар, която продължава от момента на тяхното запознанство до смъртта им. Те не се женят, нямат деца и не са моногамни, но въпреки това връзката им е трайна и изключително силна. Двамата споделят възгледите си и творческите си намерения, тоест споделят живота си повече от много двойки, които всяка вечер делят едно легло.

За изследователите остава спорът до каква степен книгите им са повлияни един от друг.

Стивън и Табита Кинг

Стивън и Табита Кинг

И на края една съвременна любовна история – на Стивън Кинг и Табита Стърс. Двамата се срещат в часовете по творческо писане и големият американски писател сам признава (в книгата си „За писането“) колко впечатлен е бил от самоуверената Табита. Любов от пръв поглед поне от негова страна.

Здраво стъпила на земята, Табита е безценен критик и приятел на Стивън Кинг. Тя не губи вяра в неговия талант нито за миг, не се плаши от тежкия живот, лишенията и мизерията.

Въоръжена е с безкрайно търпение и спасява Кинг няколко пъти, както сам той споделя: измъква ръкописа на „Кери“ от коша за боклук, оказва решителния натиск за отказването му от алкохола и го подкрепя да продължи писането след ужасяващата катастрофа.

Освен че се грижи за семейството си и осигурява необходимото спокойствие на съпруга си, Табита пише и собствени произведения. Тя издава седем романа и един пътепис, които са посрещнати добре и от публиката, и от критиците.

Огромно клише е, че зад всеки велик мъж, стои една успяла жена, но какво друго са клишетата, освен до болка повтаряни истини? Семейството на Стивън и Табита Кинг изглежда хармонично и ни кара да вярваме, че щастието в дългогодишен брак е възможно.

Снимка на корицата: Портрет на Елисавета Багряна, художник Иван Табаков