fb
БългарияНовини

Джаз четения и Хулио Кортасар на един век

2 мин.
Hulio Kortasar

Хубавата музика и добрата литература винаги са били добра комбинация. Затова и е особено приятен начинът, по който издателство Агата-А и Аларма Пънк Джаз отбелязват 100 годишнината от рождението на аржентинския писател и поет Хулио Кортасар. „Джаз четенията: Кортасар“ имаха своята премиера по време на Пролетния базар на книгата в НДК, когато успяха в съботния следобед да провокират читателите да станат слушатели и да се потопят в света на Кортасар с думите на автора и музиката на саксофониста Петър Момчев и китариста и композитор Мирян Колев.

 hulio kortasarНа 12 юни, пет дни след тази първа среща с „Джаз четения: Кортасар“, е време и за втори втора среща. Мястото е градинката срещу Военния клуб (позната и като “Кристал”), часът е 18.30, а книгата е “Игра на дама”.
В очаквано добрата комбинация джаз+книги ще се включат още формацията Bedlam Club, в която са събрани трима талантливи музиканти от Франция, Шотландия и Русия, които обаче живеят в София. Музиката им може да чуете ТУК.

Следващите “Джаз четения: Кортасар” ще бъдат на 19 и 26 юни от 18:30 ч, съответно в градинката срещу Военния клуб и Френския институт. На 19 юни ще се четат разкази и поезия, а тромпетът на Росен Захариев ще бъде очарователния саудтрак на вечерта. В последното четене на 26 юни акцент ще бъдат поезията и драматургията на Кортасар, а музикалният съпровод ще бъде на кларнетиста Самуел Покро и трометиста Венцислав Благоев.

Във всички четири четения участват преводачите на Хулио Кортасар — Румен Стоянов, Стефка Кожухарова, Мария Пачкова, Красимир Тасев, поети, писатели, артисти, журналисти, студенти, ученици, които ще четат свои любими текстове.

Събитията се провеждат под патронажа на н. пр. посланика на Република Аржентина в България.

[ + ]