fb
НовиниПо света

Джеймс Патерсън обучава писатели онлайн

4 мин.

Попадали ли сте на обяви за мастър клас, които предлагат да ви набавят необходимите знания и умения за така желаното професионално развитие? Мастър класове днес се организират в много области – кулинария, бизнес, IT, дори медицина; на живо, но по-често онлайн. В България това е сравнително нов и непопулярен метод за допълване на квалификацията, но на Запад жъне небивал успех.

В статия за Observer американската писателка Джойс Мейнард разказва за своя първи мастър клас, воден от знаменития автор на трилъри Джеймс Патерсън. Самата Мейнард има значителни успехи в писането – през 2014 г. е включена в списъка с 10 най-продавани автори на New York Times, но те остават несравними с многомилионните продажби на майстора на американския трилър.

Джойс Мейнард

Джойс Мейнард

Мейнард разказва как реклами за въпросния Мастърклас са започнали да изскачат на стената ѝ във фейсбук. Иронично тя споделя:

„Явно попадах в демографската категория на фейсбук за човек, който би дал 90 долара за три часа онлайн уроци, водени от известна личност“.

Доверявайки се на рядко бъркащите алгоритми на социалната мрежа, тя се записва с немалка доза скептицизъм, но и решена да рискува парите си, за да получи ценен съвет за това как да превърне собствените си книги в бестселъри.

Признавам си – до този момент не бях чела нито една книга на Патерсън. Но това не ми пречеше да имам ниско мнение за качествата му на писател. Смятах го за масов автор.

Въпреки това тя признава и друго пред себе си – всеки читател заслужава уважение. Читателите може да не са експерти в отсяването на великото изкуство, но имат нюх за добре разказаната история. Те винаги успяват да усетят, когато авторът е циничен, нечестен или е написал книга с единствена цел продажба. Така че, ако читателите продължават да купуват книгите на Патерсън и превърнат 76 от тях в бестселъри, може би той все пак знае едно-две неща, които другите не знаят…

Курсът е изцяло онлайн, без нужда да си на линия в определено време. Записалите се имат достъп до изключително добре изработен уебсайт, където по всяко време на денонощието можеш да се ровиш във видео лекциите на Патерсън, с продължителност общо три часа.

И така, три часа по-късно Джойс Мейнард е преобразена. Не само, че първоначалният ѝ скептицизъм е изчезнал, той се е превърнал в искрено уважение, дори привързаност към Джим (както вече нарича Патерсън).

Ако някой ден го срещна на книжен фестивал, бих го поздравила като стар приятел.

Какво се е променило?

Като за начало, Патерсън притежава стабилно чувство за разум и искрено ценна мъдрост. Не задължително за изкуството на писането, а за разказването на истории. А в крайна сметка, всеки читател би казал, че това е най-важното. Дори най-красивите, лирични изречения са без значение, ако авторът не успее да накара грабне читателя с тях.

Мастъркласът на Патерсън включва теми като:

  • Откъде взима идеите за книгите си?
  • Как изгражда образа на героите си и какво прави героите убедителни?
  • Как се създава напрежение?
  • Как се създава диалог?

Патерсън вярва в ползите от здравия труд – седем дни в седмицата. Той оценява високо три елемента: предварително проучване, изненади и действие. Според него, ако действието не препуска бясно по страниците, то потъва, при това бързо. Първото изречение трябва да бъде „убиец“. Всяка следваща страница трябва да съдържа доза драма и интрига, съспенс и вълнение, които да държат читателя на нокти.

Започнал професионалния си път в областта на рекламата, той и до днес си остава добър бизнесмен.

„Не си поставяйте за цел да напишете добър трилър. Целете се в това да напишете трилър номер 1“, казва Патерсън в една от лекциите си.

Давайки си сметка, че не се цели в роман от ранга на „Война и мир“, Патерсън съветва обучаващите се писатели да не се концентрират толкова върху стила, а върху динамиката на действието. И макар да използва немалко клишета в курса си, Мейнард признава естествения му талант – да пише завладяващо и да печели (пари и почитатели).

Джойс Мейнард остава много впечатлена от онлайн курса и се чувства много по-уверена от преди. Дори само това да е получила – увереност и вяра, че може да стане по-успешен автор – са ѝ достатъчни, за да види ползите на това явлението мастър клас.