fb
НовиниПо света

Джоан Харис призовава издателствата да съдят онлайн пиратите

5 мин.

Джоан Харис насърчава издателите да предприемат съдебни мерки срещу онлайн пиратството и по този начин да поставят правен прецедент, научаваме от The Bookseller. Призивът на английската писателка идва, след като редица автори се обединиха срещу уебсайта Ebooks BikeТе твърдят, че на платформата без разрешение са качени хиляди книги, които могат да се теглят безплатно.

Сайтът е създаден от Травис Маккри – бившия лидер на Канадската пиратска партия. През уикенда профилът на Маккри в Twitter беше залят от оплаквания на писатели, които с ужас са открили много от книгите си на платформата му. Ebooks Bike позволява на потребителите да споделят и теглят електронни издания, включително и такива на множество известни имена и самопубликуващи автори, които не са давали съгласието си творбите им да се използват по този начин.

Джоан Харис коментира:

Трябва да заличим сайта, а издателите – да направят нещо по въпроса. Със сигурност не е невъзможно. Музикалната индустрия се справя успешно с проблема от години. Големите издателства обаче не наваксват бързо с новите обстоятелства. Трябва да вземат пример от филмовата и музикалната индустрия и да покажат мускули.

Никола Соломон (The London Book Fair)

Никола Соломон, изпълнителна директорка на Обществото на авторите, изтъква, че организацията е докладвала Ebooks Bike за злоупотреба и нарушаване на авторското право.

Също така насърчаваме авторите, чиито книги се появяват на подобни сайтове, да уведомят издателствата си, които обикновено държат правата и са в позиция да предприемат някакви действия срещу тяхното нарушаване – освен ако не става въпрос за самопубликуване или правата вече не са изтекли. Авторите трябва да изискат от издателите да подадат молба за премахване на съдържанието или да докладват нарушението чрез специално създадения за целта портал на Асоциацията на издателите.

Авторите могат да изпратят подобна молба към съответния сайт и сами чрез имейл с тема „Молба за сваляне“. В него трябва да включат името си, данни за контакт, URL на престъпващото правилата съдържание, пълна информация за него и обяснение защо според тях наличието му е в разрез на правата им.

През последните дни огромен брой представители на индустрията – от самопубликуващи автори, през независими издателски къщи, до установени имена в бранша, споделиха тревогата си относно сайта в социалните мрежи. Харис посочва, че за някои от тях загуба на 500 или 1000 продажби вследствие на нелегални тегления би представлявала удар, от който не могат да се възстановят. Припомняме, че подобна статистика изведе и американската писателка Маги Стийвотър през 2017 г. Междувременно библиотеките и книжарниците също измерват спад в посещаемостта си. 

Харис отбелязва:

Всички са засегнати, включително и самопубликуващи автори, които може да са публикували само една книга досега и да напълно съкрушени, че някой източва малкото им приходи от нея и си присвоява стойността на труда им. […] Проблемът е голям и само нараства с времето, така че трябва да бъде убит в зародиш.

Стивън Лотинга (снимка: Twitter)

Стивън Лотинга, изпълнителен директор на Асоциацията на издателите, коментира, че в миналото се е стигало до съд, но сега приканва и за намеса от страна на правителството, онлайн търсачките и интернет доставчиците.

Това е един добре известен и нагло нарушаващ авторските права сайт, който съществува от няколко години в различни превъплъщения. За съжаление, той е само един от огромното количество такива, които осигуряват незаконен достъп до книги. Според статистиката на правителството броят на хората, които използват „безплатни“ пиратски сайтове, се е повишил през миналата година, въпреки че издателствата водят продължителна битка за премахването на заглавията им от тези платформи.

Травис Маккри призна в профила си в Twitter, че през последните дни умишлено е подстрекавал авторите с изказванията си в социалните мрежи, за да привлече повече посещения на сайта си. Той обаче протяга маслинова клонка на засегнатите, като им обяснява какво могат да направят:

Ако сте възмутени, че вашето съдържание се намира на който и да било сайт, а не го искате там… може би трябва да се образовате за DMCA*. Това е чудесен инструмент, който позволява и на интернет доставчиците, И на авторите да обменят ефективно помежду си информация относно подадени молби за премахване.

Понеже молбите за „уведомяване и премахване“, подадени през имейл, обикновени не са попълнени правилно и не са ефективни… създадох (далеч отвъд изискващото се от мен по закон) онлайн форма, която можете да използвате за сваляне на вашия текст, обект на авторско право, от сайта. Попълнете я и книгите ви ще изчезнат.

* Закон за авторските права в цифровото хилядолетие, приет в САЩ през 1998 г. с цел модернизиране на закона за авторското право в съответствие с дигиталната среда

Снимка на публикацията: Rex Features