fb
НовиниПо света

Джордж Клуни в сериал по „Параграф 22“

1 мин.

Класическата сатира на Джоузеф Хелър „Параграф 22“ ще бъде филмирана в минисериал с участието на Джордж Клуни, съобщава DeadlineКлуни ще се въплъти в ролята на полковник Каткарт, като същевременно режисира и продуцира шестте епизода на сериала. Очаква се снимките да започнат през 2018 г.

Това е първият сериал, базиран на романа, който вече има една филмова екранизация от 1970 г. с Алън Аркин и Мартин Балсам в главните роли.

„Параграф 22“ разказва историята на Джон Йосарян, пилот на бомбардировач през Втората световна война. Летецът трябва да изпълни определен брой мисии, чиято цифра полковник Каткарт непрекъснато увеличава. Единственият начин да избегне убийствените полети е с психична експертиза, с която да бъде обявен за умствено непригоден да лети. Но всеки пилот, който изисква на подобна експертиза, всъщност демонстрация на здрав разум, следователно не може да бъде обявен за луд и трябва да лети.

Изразът „Параграф 22“, използван за пръв път в романа на Хелър, се е превърнал в нарицателно определение за парадоксална ситуация, от която няма изход.