fb
Ревюта

„Единствената история“ разрушава всички илюзии за любовта

4 мин.
edinstvenata-istoriya

edinstvenata-istoriya

„Никога не забравяй, Пол, че всеки си има своята любовна история. Всеки. Може да е завършила безславно, да се е оказала фиаско, може дори да не се е осъществила, а да е била само в съзнанието ти, но това не я прави по-малко истинска. Понякога дори повече. Случва се да видиш някоя двойка, двамата ти изглеждат безумно отегчени един от друг, не можеш да си представиш, че имат нещо общо, нито защо още са заедно. Не е само навик обаче, примирение, уговорка или нещо такова, а е, защото някога са имали своята любовна история. Всеки има такава. Онази единствена история.“

Прочетох „Единствената история“ (изд. „Обсидиан”, превод Надежда Розова) от Джулиан Барнс преди месеци, но времето и ангажиментите ме забавиха с писането на ревюто. Истината е, че в мислите си многократно се връщах към историята на Пол и Сюзан, към разсъжденията за живота и любовта, които Барнс постави в главата ми. Неведнъж дори вмъквах в разговори, несвързани с книги, части от романа, които ми служеха за обосноваване на тезите ми.

Наглед имаме напълно банален сюжет и тривиална връзка, която се случва често, но повярвайте ми, Барнс надскача тази клишираност и създава текст, който разбива всички илюзии за любовта. Той вмъква и други важни въпроси, които разглежда чрез отношенията на Пол и Сюзан, но предпочитам да не ги разкривам, за да не развалям изненадата от прочитането на романа.

Деветнадесетгодишният Пол и четиресет и осем годишната Сюзан се запознават в местния тенис клуб в английската провинция. Неусетно се влюбват, чувствата им излизат извън контрол и мимолетната авантюра се превръща в неувяхваща страст. Пол обича с идеализма, силата и чистота, които само първите споделени романтични трепети носят. Той вярва безрезервно, че любовта е достатъчна, за да бъдат щастливи със Сюзан. Тя, от своя страна, не е опитната по-възрастна жена, която се опитва да съблазни някого значително по-млад. Посвоему, въпреки брака и децата, тя също е невинна. The-Only-Story

Ясно е, че подобна любов е обречена от разликата в годините, предразсъдъците на обществото и демоните, които всеки носи в себе си. Щастливият край е илюзия за двамата любовници и те изпиват горчивата чаша до дъно.

Любовта може да съзидава, но също така и да унищожава. „Единствената история“ я деромантизира и руши всички представи за нея. В своята изповед Пол споделя, че има тефтер, в който вписва мисли за любовта, които смята за верни, а когато след време се върне към тях и вече не ги намира за валидни, ги зачертава. След време се оказва, че почти всичко е зачеркнато. Страхотна алегория за променливостта на емоциите и чувствата, за това как няма общовалидна истина, а всичко се променя. Неусетно си задаваш въпроса дали съществува истинска любов и може ли тя да оцелее?

Никога досега не бях срещала и такова великолепно описание на секса като начин да изразиш емоционална пустота и самота.

Тъжен е сексът, когато си толкова отчаян, положението е толкова неразрешимо, предисторията – тъй потискаща, равновесието на душата ти – все по-съмнително с всеки изминал ден, с всеки следващ миг, че за няколко минути, за половин час търсиш забрава в секса. Само че дори за част от секундата не забравяш себе си и душевното си състояние. Тъжен е сексът, когато усещаш, че губиш връзка с нея и тя губи връзка с теб, но сексът е начин да си внушите, че не се отказвате един от друг, макар частица от теб да се опасява, че трябва да го направите. А после откриваш, че ако упорстваш относно връзката ви, удължаваш болката.

„Единствената история“ съвсем заслужено ще се нареди сред най-хубавите книги, които съм прочела през 2018 година. Не подхождайте към нея като към роман, който ще разбие всичките ви идеалистични представи за любовта. Прочетете я, за да откриете едно от най-фините разнищвания на човешката душевност и любовните емоции.

Не пропускайте и ревютата ни за другите романи на Барнс – „Шумът на времето“ от Митко и Диди, „Нива на живот“ от Габи и „Папагалът на Флобер“ от Митко. Вижте и отзива на Христо Блажев за „Единствената история“ в „Книголандия“.

Можете да поръчате книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]