fb
БългарияНовини

„Една и съща река“ на Здравка Евтимова е български роман на годината

1 мин.

една и съща река „Една и съща река“ на Здравка Евтимова получи Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“.

„Благодаря на всички, че сте тук тази вечер“, бяха първите думи на развълнуваната писателка. „Нека пишем такива книги, които да са винаги три часа преди големия студ, преди големия мрак. Да сме живи и здрави, близките ни хора да са живи и здрави и да няма гнили тръни – духовни и физически“, допълни още Здравка Евтимова.

Освен художествен диплом, председателят на Фонд „13 века България“ Митко Тодоров й връчи и парична премия в размер на 11 000 лева.

За приза се състезаваха 32 романа на български автори, издадени през 2015 г. Останалите финалистите в конкурса са „Кротките“ на Ангел Игов, „Орлов мост“ на Владимир Зарев, „432 херца“ на Недялко Славов, „1994“ на Николай Фенерски и „Печатарят“ на Силвия Томова.

Председател на журито е проф. д-р Миглена Николчина, а негови членове са проф. д-р Михаил Неделчев, Деян Енев, Емилия Дворянова, доц. д-р Йордан Ефтимов.

Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи за пети пореден път наградата за български роман на годината. Събитието се състоя в сряда в Литературен клуб „Перото“ и постави началото на XXI „Салон на изкуствата“.