fb
БългарияНовини

Екатерина Йосифова е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет

2 мин.
Ekaterina Yosifova laureat

Известната българска поетеса Екатерина Йосифова е тазгодишният носител на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 2 декември 2014 г. в 11.00 часа в Аулата на Софийския университет.

Екатерина Йосифова е родена в Кюстендил. Завършила е руска филология в Софийския университет с втора специалност българска филология. Автор е на тринадесет книги със стихотворения, издадени в България, пет от които са публикувани в Италия, Македония, Словения, Унгария и Франция, както и на две книги с проза за деца и юноши.

Носител е на престижни награди в България и Италия, сред които награди от Сдружението и Съюза на писателите, Награда „Хр. Г. Данов“ на Министерството на културата, наградата за поезия „Иван Николов“.

Името

И аз в навалицата, както всеки.
Случайна като името, което са ми дали
навярно с обич, но дори това не значи
нищо.

Къде е думата, която може да поискам да извикам
към вечно празното ухо?
Небрежен знак, изровен през дупчицата в джоба на
случайността.

Защо да не е по-добре така,
всякакви догадки са възможни.
Сега ми се е паднало да поживея
инкогнито.

Докосвам топлото животно на живота.
Милиардите му очи не се вглеждат в мене,
а аз си казвам, че не съм
едно от тях.

Голямата награда за литература на Софийския университет е учредена през 1999 г. от Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отличието включва грамота и почетния знак на университета със синя лента. Победителят се определя от жури на Факултета по славянски филологии. Наградата се връчва на специално тържество в Аулата на СУ, което се провежда традиционно в началото на месец декември.

Последният носител на наградата е поетът Иван Цанев.