fb
Ревюта

Трепетите на първата любов в „Елинор и Парк“

4 мин.
Elinor i Park Rainbow Roual

Елинор§Парк„Човек би си помислил, че ако прегърне някого силно, ще го доближи до себе си. Би си помислил, че е възможно така да го стисне, че да продължи да го усеща като отпечатък върху тялото си дори когато се отдели от него…”

Дали това е възможно?

Книгата „Елинор и Парк” от Рейнбоу Роуъл (изд. Егмонт България) не отговаря на въпроса, но определено те предизвиква да опиташ. Тя е чувствена и пряма. Истинска и вълнуваща. Тя не просто опипва голата ти душа, a я сгрява, без да бъде пошла и ексцентрична. Tопли я, без да бъде сладникава. Тя е като добра приятелка, която споделя с теб любовните си терзания и копнежи и те кара да си спомниш своите. Тя е всичко онова, което ти липсва в сивия натоварен ден, не защото ще го посипе с розов прашец, а просто защото ще те накара да се отпуснеш, да затаиш дъх и да се впуснеш в спомени и мечти (и да не я оставиш, докато не затвориш и последната страница).

Няма никакво значение дали си на 5, 15 или 45, значение има единствено дали си усещал пеперуди да трептят от стомаха до ума ти, все едно целият си изграден от тях. Ако не си спомняш това чувство, сега е моментът да си го припомниш. Тази книга гъделичка спомените така че докато прочетеш няколко страници, вече си усетил отново първите трепети на любовта. Вълнението от първия път, когато докосна някого или хвана ръката на любимия. Онова усещане, което те кара да се чувстваш жив и от което ти призлява едновременно. Oнова, което усещаш, когато не си способен да мислиш, а само и единствено да чувстваш. Като тази книга. Тя е любов. Изпепелява те и те поглъща. Четеш я на един дъх, без да ти остане време да мислиш.

Романът „Елинор и Парк” успява да пропука клишетата на тинейджърската литература. Той не включва изпитанията на най-готиния пич в училището със смотлата, която се превръща във фея. В историята няма свръхестествен елемент, което я прави осезаемо истинска и още по-въздействаща. Романът е горещо препоръчан дори и от Джон Грийн. „Този роман ми припомни не само какво е да си млад и влюбен в момиче, но и какво е да си млад и влюбен в книга”, споделя писателят.

Книгата пленява читателя с разказа за любовните трепети на двама подрастващи ученици.

Елинор. Огнени къдрици. Небе от „лунички, поръсени с канела”.

Парк.„Той не беше гадже, той беше рицар”

Едно момиче и едно момче се срещат, тепърва се изграждат като личности, всеки със своите чудатости. Двама аутсайдери, свързани от страстта по комиксите и музиката, а по-късно споделяйки усмивки и любовен шепот. Двама младежи, които се учат един от друг и се лутат в търсене на себе си. „Две луничави сърца”, които туптят пред погледа на читателя. Героите на Роуъл оживяват сред страниците. Имаш усещането, че ги познаваш, че си ги срещал и преди. Естествено, че ги познаваш. Те са ти и аз. Ти си тях и мен, всеки в търсене на себе си. Или си бил винаги само ти, читателят със своя свят, в който си израствал, развивал си се като личност, вървял си напред, срещнал си любовта, преминал си през трудности и като един пътешественик си стигнал дотук, където си сега, четейки това ревю.

Романът „Елинор и Парк” е онази приятелка, на която можеш да се облегнеш, да споделиш неволите си, да си припомниш миналото, а тя ще те изслуша, мъдра в действителността, която предлага, и красива в прямотата си. Тя ще те запознае със суровия свят и ще ти даде любов, която да те пази от опасностите му.

Любовта невинаги е розова, но винаги е нежна и красива. Струва си да се вкуси.

„DreamWorks“ са купили правата за екранизация по романа, съобщават Entertainment weekly, така че скоро по книгата ще бъде сниман и филм.

Очаквайте романа на 24 януари от издателство „Егмонт България“.

„Елинор и Парк“ си има книжен трейлър, който можете да гледате тук: