fb
НовиниПо света

Емили Сейнт Джон Мандъл с наградата „Arthur C. Clarke“ за 2014

1 мин.

Емили Сейнт Джон Мандъл спечели наградата за научна фантастика „Arthur C. Clarke Award“ за 2014 г., съобщава британският Guardian.

Канадската писателка е отличена за романа си „Station Eleven“, който до месец ще излезе на български благодарение на издателство „Екслибрис“.

Емили получи чек за 2015 паунда на церемония, която беше част от лондонския филмов фестивал за фантастика.

„Station Eleven“ е изключително добре приета от читателите и критиката и е определяна за една от най-добрите книги на 2014 г. Действието на романа се развива 20 години в бъдещето в един постапокалиптичен свят, като Мендъл разгръща темите за силата на паметта и нуждата на хората от култура и изкуство.

Председателят на журито Андрю М. Бътлър отбеляза, че книгата се откроява от повечето постапокалиптични романи, защото се фокусира върху оцеляването на културата, а не само на човека. Самата Мендъл споделя:

“Когато пишеш художествена литература, чието действие се развива в бъдещето, тя автоматично бива определяна като научна фантастика. Не мисля, че „Station Eleven“ е научна фантастика. Тя е най-вече история за това какво остава, когато загубим всичко и за значимостта на изкуството в нашия живот.”

Наградата за научна фантастика „Arthur C. Clarke award” носи името на класика в жанрa Артър Кларк, който я основава през 1987 г., и се присъжда за роман, публикуван във Великобритания през предходната година.

Маргарет Атууд, Чайна Миевил, Нийл Стивънсън, Ан Леки са сред най-известните носители на наградата.