fb
Ревюта

„Empire V“ – черно-белият учебник по гламур и дискурс на Виктор Пелевин

3 мин.

Руски вампири не ми звучи куул, Виктор Пелевин ми звучи леко претенциозно, но изчистената корица и играта на думи с империя просто ме привличат. Така че „Empire V“ (изд. „Парадокс“) зачитам с очакване евентуално да умра от скука, но пък оставяйки си шанс да се изненадам приятно.

Междувременно започват абсурдна ситуация след абсурдна ситуация, а двайсет страници по-късно вече имам няколко бележки в четеца. Обикновено нямам изобщо бележки в четеца! Пелевин е изградил семпла обстановка, която преспокойно може да се изиграе на камерна сцена, а романът продължава да е колкото мрачен, толкова и смешен в нелепостта на сарказма си.

Главният герой Роман Шчоркин е направил грешна стъпка, докато работи по досадните си задължения в супермаркета, и се е озовал в стаята на стар вампир, който трябва да му предаде езика си. Или по-скоро, да предаде ново тяло на своя език – Роман, а.к.а. Рама Втори.

Мога да напиша какво се случва в следвщите стотина страници буквално в едно изречение – Рама се учи на „гламур“ и „дискурс“, двете основополагащи науки за всеки вампир (издателите от „Парадокс“ са направили своеобразен миниучебник с цитати във Facebook). Но пък тези сто страници са страхотни – не се случва буквално нищо като физическо действие, но е разбита на пух и прах философията на целия ни днешен свят. Пелевин се е оказал всичко, но не и претенциозен, дори напротив. Докато се усмихвате на тънкия хумор, ще си казвате наум: „Ами да, АМИ ДА!“, а размишленията за парите – „баблоса“ на вампирската цивилизация – са просто безценни. („Ами да, АМИ ДА!“)

Разбира се, има замесена и жена. Тя не е случайна, много ясно, и Рама направо полудява, докато опитва да я покори. Но до него са верните му учители, за да го превърнат в истински вампир джентълмен. Момчета, тук ще трябва да си водите записки, наистина. 

След като обучението на младия вампир приключва, идва време той да бъде представен пред света. Тогава се запознаваме с различните касти, с начина, по който вампирите владеят света и взаимодействат с хората, изобщо – стилна работа, плод на силен, много силен пиар. И то за няколко капки кръв. Но кръвта помни! (За разлика от водата, простете.)

Сигурен съм, че добрата литература не просто ни кара да се замисляме, а да се надсмиваме над абсурдите, които сами създаваме. Социалната сатира в „Empire V“ е смазваща и буквално ще благоговеете, докато четете. Буквално черно-бял учебник по самоирония на съвременното ни общество.

П. П. Не съм особен фен на вампирския жанр, но описанието на Езика тук доста наподобява това в „Заразата“ на Гийермо дел Торо, която излиза близо година след руското издание на „Empire V“, just sayin’.

П. П. П. Руският режисьор Виктор Гинзбург опитва да екранизира романа от няколко години. Лентата трябва да е готова в края на 2018-а, а вече вървят и тийзъри с част от продуктовото позициониране. Смело от страна на Lexus, признавам.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.

[ + ]