fb
Ревюта

С фи(т)нес за женската душа

2 мин.
Fitnes za jenskata dusha

Fitnes za jenskata dushaФитнес за женската душа” е по-скоро като среща с приятелки, отколкото книга. Топла, уютна и разкриваща интимни тайни. Това е книга от жени за жени, която те потапя в техните най-съкровени чувства и мисли.

Събка Дякова-Чехович е събрала 21 една уникални истории, които е разделила на три части. Предвид професията й на психолог, може да се види, че е разграничила проблемите на жените в разказите на типове – възникнали в детството, тези при откриването на собствената женственост и вече в зряла възраст. Невъзможно е, прочитайки книгата, да не се откриете поне в една от историите или да не почувствате някоя от тях по-близка от другите. Героините са различни по възраст, социално положение и житейски опит и това, което ги обединява, е личен проблем, който са успели да преодолеят. А ситуациите са от невъзможна любов с женен мъж, до проблеми с килограмите. Има неуверени в собствената си женственост жени, такива обсебени от любовта си към мъжа, до жени, откриващи семейното щастие в изневярата (да знам, че звучи абсурдно).

В разказите няма рецепти за щастие, нито мантри, нито магии. Това са обикновените истории на жени, с които се разминаваме всеки ден по улицата. Може да е жената в автобуса до теб, на опашката в магазина или момичето, което седи в кафето и говори с приятелка. И именно в това е притегателната сила на книгата – нейната абсолютна откровеност, баналност на проблемите и желанието на тези жени да преодолеят себе си, да намерят щастието си. Защото истината е, че няма никой, който да ни помогне, ако сами не си помогнем. И колкото и странно да ми изглежда идеята да се опитам да посегна на живота си от нещастна любов, това го има. Но мога само да се възхитя на куража да признаеш собствената си слабост и да намериш сили да се изправиш и да продължиш живота си по-силен и по-осъзнат.

Това е книга за тези от вас, които обичат да си задават въпроси, търсят себе си и обичат историите. Ще се повторя, една наистина много женска книга, в която няколкото часа ще ви се сторят наистина като среща с близки приятелки, в която времето неусетно е литнало.

[ + ]