fb
БългарияНовини

Фредерик Бегбеде показа чувство за хумор с чаша в ръка във Варна

2 мин.

Известният френски писател, сценарист и режисьор Фредерик Бегбеде беше специален гост на драматургичния уъркшоп From Page to Stage, провел се в морската ни столица Варна между 28 юни и 1 юли. Той успя да спечели вниманието и симпатиите на публиката с пословичните си бохемски маниери, цветущ си език и закачливост, подчертана в отношението му към женския пол.

Темата на лекцията на Бегбеде беше литературата на плажа. За кратките 15 минути, в които говори по нея, писателят успя да отбележи най-значимите според него литературни произведения, в които действието се развива в близост до морския бряг. Започвайки от Омировата „Илиада“, с темата за войната и смъртта, през трагедиите в романите на Албер Камю („Чужденецът“), Франсоаз Саган („Добър ден, тъга“) и Ф. С. Фицджералд („Великият Гетсби“) – всички обрисуват морския пейзаж като предпоставка за мрачни събития.

Бегбеде сподели, че самият той е обсебен от темата за плажа. Това личи от редица негови романи, в които морският елемент присъства ярко осезаемо, почти като главен герой – Любовта трае три години“, „Уна и Селинджър“, „6,66 евро (изд. Колибри). Тази привързаност към морето е наклонила везните в решението на Бегбеде да гостува във Варна, както самият ексцентричен писател сподели.

Той се шегуваше със страстта си към алкохола и жените, флиртуваше с  женската част от публиката и скъсяваше дистанцията с присъстващите, разхождайки се между тях… с чаша кехлибарена течност в ръка. Отговаря открито и непринудено на въпроси на своите почитатели, а на въпрос от член на екипа на „Аз чета“ за вдъхновилата го история за романа „Уна и Селинджър“ обърна особено внимание, захвърляйки за момент маската на шут, приклякайки на коляно, с притихнал тон, издаващ дълбока трогателност.

Въпреки призива на организаторите към присъстващите да вземат автограф от Бегбеде в събота вечер на срещата му в крайбрежна книжарница, най-запалените му почитатели буквално завардиха изхода на залата с романи на писателя и горещи молби за автограф. Той не пропусна никого и само допринесе за вече ведрата атмосфера на събитието.