fb
БългарияНовини

Георги Тошев: Използвайте всяка възможност да срещате очи и да четете истински книги

4 мин.

Използвайте всяка възможност да срещате очи. Дори една разходка по централната улица е достатъчна, за да видите най-различните хора и техните лица. Защото каквото и да правим, нищо, никога няма да замени тръпката от живия контакт между хората и от това да вдишваш въздуха на отсрещния човек. Четете много, и то истински книги. Чрез тях съпреживяваме. Четенето е като възпитание на чувствата. Филм, сериал и добро предаване също могат да ни доставят удоволствие, но нищо не може да замени онези пространства, които ще ни даде една добра книга. Това каза журналистът Георги Тошев по време на първата онлайн среща за 2021 година в кампанията #ВкъщиСъмИЧета, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и най-големия сайт за четене и книги в България „Аз чета“.

Творецът определя себе си като разказвач на истории и щастлив, пътуващ човек. Списъкът му с посетени страни наброява 198. Неговото вдъхновение идва от срещите му с хората, от пътуванията и движението.

„Пътувайте – дори сега, когато имате ограничение, до съседно село или близко населено място, защото движението наистина ни помага да се променяме“, категоричен е Тошев. Обиколил всички континенти по света, журналистът винаги би избрал да си върне в Швеция.

Георги Тошев определя успехът като нещо много относително за всеки един човек. Но със сигурност за него това е  удовлетвореността, че хората са намерили своето място. И общото, което вижда между всички родни и световни звезди, герои на неговите разкази, е, че качествата, които ги обединяват, са волята, мечтата, дисциплината и огромната себеотдаденост на това, на което вярват че служат. 

Последните книги на Георги Тошев, издадени през 2020 година, са посветени на две от титаничните имена на българския театър. Образите на Георги Парцалев и Наум Шопов го грабват именно с тяхната обраност в живота им.

„Исках да разбера как се живее в този диапазон – на един много обикновен живот и много необикновен талант на сцената. И двамата почти никога не са давали интервюта, не че са имали какво да крият, но не са искали да занимават хората с живота си извън сцената. За разлика от Шопов, който имах честта да познавам, то Георги Парцалев ми беше съвсем непознат“, разказа журналистът. Най-много време му отнело написването на биографията за Парцалев, повече от две години и половина. Срещнал се със съгражданите му в Левски, открил и негова братовчедка. При дългото „пътуване“ в света на актьора успял да се убеди колко необикновен и модерен артист е Парцалев, чието място все още никой не може да заеме.

Георги Тошев разкри, че работи върху няколко бъдещи книги, но този път те ще разказват за хора, които все още са сред нас и не спират да творят. 

Освен четенето и пътешествията, Георги Тошев приема като своя каузата за чистата околна среда. Към това съветва да си ориентират и младите хора, които все още не са решили в каква мисия да насочат енергията си.

„Единственият лукс на времето, в което живеем, е чист въздух, чиста вода, което означава чиста храна, чиста природа и здраве“, каза още журналистът.

В срещата се включиха и ученици от осми клас на СУ „Козма Тричков“ във Враца, които върнаха твореца към ученическите му години и получиха ценни съвети за това как да осмислят свободното си време.

Запис от целия разговор може да гледате тук:

Георги Тошев е журналист, телевизионен водещ и продуцент, автор на биографични книги за Невена Коканова, Георги Парцалев, Татяна Лолова, Наум Шопов, ABBA. Специализирал е журналистика в САЩ. Автор е на телевизионната поредица по bTV „НепознатиТЕ“, „Децата на другата България“ и на интернет платформа bulevardi.bg. В последните години Георги Тошев засне интервюта с някои от най-популярните световни звезди на киното и музиката. Може да се нарече най-пътуващият български журналист, който не остава спира да твори, открива, пише и създава смисъл, дори и във времето на пандемия и социална изолация. 

Още едно интервю с Георги Тошев можете да прочетете тук. А участието му в рубриката „Как четеш“ от 2015 г. ще намерите на този линк.