fb
Ревюта

„Гибелна вълна“ се надига

3 мин.
gibelna valna

gibelna valna„Гибелна вълна“ (изд. „Егмонт България“) на Дженифър Донъли започва там, където свършва първата част „В морските дълбини”. В последния момент русалките успяват да избягат от Трахо и войниците му, но са разделени и всяка от тях поема на път, за да намери талисмана на мага, чиято наследничка е.

Серафина отива в Атлантида, за да потърси повече информация за магическите талисмани. Към нея се присъединява Линг и двете успяват да научат, че това са скъпоценни камъни, подарени на шестимата магове от боговете. Единственият оцелял маг от разрушената Атлантида е Мероу и тя е разпръснала камъните из различни краища на дълбините. Сега русалките трябва да тръгнат по следите, оставени от нея, за да ги намерят. Серафина поема сама към Миромара, където я очакват още по-неприятни изненади и разкрития. Предателства, които не е предвидила, но и любов, която е смятала за изгубена.

Нийла се озовава в собственото си кралство Матали, но е посрещната с недоверие. Родителите й смятат, че все още е разтърсена от скорошните събития и не вярват на нищо от това, което им разказва. Нийла трябва да се пребори със самата себе си, да повярва в собствените си избори и да отвоюва независимостта си. Тя също поема към приключения в търсене на вълшебния камък, но освен него, ще разкрие и зловещата истина какво всъщност се случва с изчезналите морски хора.

Дженифър Донъли отново е успяла да намери перфектния баланс между приключения и по-тъмни краски, които да придадат сериозен тон на романа. Фокусът е насочен към въпросите за намирането на собствената идентичност, преодоляването на вътрешната несигурност и вземането на решения. Въпреки наличието на чисто момичешки проблеми и терзания, които леко се прокрадват из романа, липсват дразнещи лигавщини.

Сюжетът е съсредоточен предимно върху Серафина и Нийла, а те са героини, които няма как да не се харесат от читателя. Вероятно в следващата романи ще видим повече от Ава, Линг, Астрид и Бека, чиито образи засега само са щриховани. На Язид и Махди е отделено повече място и вероятно ще имат своя съществена роля във финала. И не е особено изненада, че те всъщност не са това, за което се представят, и се оказват точно толкова благородни, колкото им се иска на русалките.

„Гибелна вълна“ продължава много успешно поредицата „Сага за вода и огън“. Във втората книга напрежението се покачва и има повече динамика, но не са пропуснати важните послания, свързани с израстването. Разкрити са и повече подробности за Атлантида и някои от загадките, въведени в първата книга. След като приключих романа, ми се искаше в ръцете ми незабавно да попадне и третата част, която, уви, все още не е публикувана. Очаква се тя да излезе през октомври тази година. Нямам търпение да разбера какво се случва накрая.

Вижте и ревютата на Преслава и Лора за първата книга „В морските дълбини“.

[ + ]