fb
БиблиотекитеНовини

Холандски проект спечели конкурса за нова сграда на библиотеката във Варна

4 мин.

Холандски проект е избран на първото място в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна, съобщава сайтът moreto.net. Отличеното предложение е разработено от студио „Architects fro urbanity“ от Ротердам с ръководител Марина Коунави. В конкуренция с него в конкурса взеха участие още 369 архитектурни проекта от цял свят. Информацията за развитието на конкурса беше оповестена по време на официалното отваряне на пликовете с имената на призьорите в общинската зала „Варна“ в последния ден на ноември 2015.

Проектът на холандското студио е избран единодушно от международното жури и представлява 4-етажна сграда с височина под 20 метра. Тя ще е разположена на паркинга до Общината в морската столица и е с разгърната застроена площ от 17 500 кв.м. Предвидени са още открити паркови зони на покрива, както и 330 паркоместа.

„Обединихме се около проект, който да се впише в околното пространство, да не е натрапчив и да не доминира над околните жилищни сгради и тази на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда – видим бетон, който няма да контрастира с общината, окачени структурни фасади и двойна фасада известна като двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи предразполага към провеждането на мероприятия с голям брой хора. Има предвиден аудиториум. Хората могат дори без да посещават читалнята да преминат през зданието по време на разходката си в парка. Пространството, освен четящи хора, ще събира младежи от всички възрасти с различни активности като изложби, моноспектакли, камерни концерти“, посочи главния архитект на община Варна Виктор Бузев.

Архитект Бузев е убеден, че при добра организация и усилена работа е реалистично новата сграда на библиотеката да бъде факт до 2020 година. Според него като основен вариант за финансиране трябва да се използват механизмите на ЕС, които дава програмния период до 2020 година.

Вижте галерия на проекта победител:

Класираният на второ място проект е български. Авторите от „ИО архитекти“ ООД дават предложение за сграда, която на практика няма хоризонтални плочи. Движи се в спирала с лек наклон. Предимствата му са, че е на по-малка площ, но пък са нужни по-големи изкопи за разполагането на хранилищата под земята. Предвидени са също зелени покриви, които са световна тенденция при проектирането на обществени сгради.

На трето място журито е избрало екип от Хонконгското архитектурно бюро „Spatial practice”. Сградата отново е по-ниска от тази на Община Варна. Състои се от две части – едната поема обществените функции, а по-малката служи за хранилище. Предложеният материал е основно от дърво.

За да стигне до финалния си избор, журито заседава през уикенда на 28 и 29 ноември 2015. Селекцията е била разделена на 3 основни кръга. В края на първия ден са отсети общо 42 предложения от входираните 370. През неделния ден следва преселекция, при която са избрани 11 проекта. След бурни дебати единодушно са определени за първите три проекта, както и два за поощрителни награди.

Конкурсът е организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е  колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.

Ако проектът за библиотеката бъде осъществен, това ще бъде първата изцяло нова сграда на голяма библиотека, строена в България след 1989 г.

Всички отличени проекти и повече за конкурса може да научите на сайта му.