fb
От издателстватаСпециални

Официалният биограф на Стив Джобс Уолтър Айзъксън с нова книга у нас – „Иноваторите“

2 мин.
иноваторите уолтър айзъксън

иноваторите уолтър айзъксънБестселърът „Иноваторите“ от Уолтър Айзъксън ще излезе на български точно преди коледните празници, съобщават от издателство „Софтпрес“. Айзъксън е познат на българския читател като автор на единствената официална биография на Стив Джобс.

„Иноваторите“ разказва вълнуващите истории на пионерите на дигиталната революция, без които не биха съществували нито Джобс, нито компютрите и интернет. Заглавието излезе на английски през октомври и още същия месец беше обявена за книга на месеца на Amazon. В края на годината намери своето място и в класацията Amazon Best Books of 2014 и държи стабилни позиции в световните класации за продажби.

В един от промоционалните клипове Айзъксън разказва, че за първи път разбрал за ролята на Ада Лавлейс в дигиталната революция от доклад на дъщеря си за училище. Тя е и един от георите на „Иноваторите“ – дъщерята на лорд Байрон е призната за първия програмист в историята на компютрите, след като е написала първата програма за изчислителната машина на Чарлс Бабидж, закодирайки алгоритъм за намиране на числата на Бернули. Книгата продължава с биографиите на впечатляващите личности Ванивър Буш, Алан Тюринг, Джон фон Нойман, Джон Ликлайдър, Дъг Енгелбърт, Джон Атанасов, Робърт Нойс, Бил Гейтс, Стив Возняк, Стив Джобс, Тим Бърнърс-Лий, Лари Пейдж.

Основната теза на Айзъксън е, че геният не е достатъчен – той трябва да бъде съчетан с куп други качества, за да станат визионерските идеи реалност. И ключовият фактор за това е способността на човек да работи в екип. Дълбокият личен интерес на Уолтър Айзъксън към темата (той цял живот изследва различни проявления на гениалността) му помага много живо и вдъхновено да опише поетапното развитие на 10-те най-съществени иновации на цифровата ера.

Вижте какво разказва самият Уолтър Айзъксън за своите герои в серия видеа за американския си издател Simon & Schuster.