fb
НовиниПо света

Инсталираха автомат за книги на жп гара

2 мин.
Джим Уайлман/Penguin Random House

Машина за книги е инсталирана на гарата в Девън, Великобритания. Решението е на издателя Penguin Random House и прави препратка към историята за създаването на издателството, пише The Guardian. Машината работи като традиционeн автомат за закуски или напитки. Книгите се продават на препоръчителната им цена на дребно. Наличните заглавия се променят редовно и включват нови книги и по-стари заглавия.

Машината е инсталирана благодарение на партньорството между Penguin, града на литературата на ЮНЕСКО Ексeтър и железопътната компания Great Western Railway. Събраните пари ще подкрепят 2 книжарници, които насърчават грамотността.

Инсталирането на автомата припомня основната причина за създаването на издателството от основателя на Penguin Алън Лейн.

Докато пътувал за Лондон през 1934 г., след посещение при Агата Кристи, Лейн спрял на щанда за книги в Exeter St Davids и разгледал наличните заглавия. Имало списания и нови издания на викториански романи. Повечето с лошо качество и висока цена. Решавайки, че хората се нуждаят от добри книги на цена, която всеки може да си позволи, в рамките на една година той основава Penguin Books.

От Penguin Random House потвърдиха, че благодарение на машината са се върнали към корените си – „гаранция, че пътуващите до Ексетър няма да се сблъскат със същия проблем с автомата за продажба на Penguin Books“.

„Машината е това, което Лейн „би искал да види, когато тръгваше на пътешествието си“, допълни Зейнаб Джума от Penguin.

Машините за продажба на книги не са ново изобретение. Първият автомат Penguin е инсталиран на Charing Cross Road през 1937 г. и е наречен „Penguincubator“, книгите са стрували по шест пенса всяка. Редица търговски компании в Обединеното кралство, също предлагат машини за продажба на книги, предимно насочени към училищата. През последните години автоматите за книги навлизат и в Япония и Сингапур.

През 2015 г. в Canary Wharf бяха инсталирани автомати за продажба на кратки истории, които раздаваха безплатно на минувачите една, три и петминутни истории. Произведени от френската компания Short Édition, машините включваха жанровете научна фантастика, романтика и детска фантастика, плюс специално поръчана едноминутна приказка от Антъни Хоровиц.