fb
Ревюта

Ще издържи ли „Жената в капан“?

3 мин.

Жената в капанЕто го и първият случай от криминалната поредица на Юси Адлер-Улсен за комисар Карл Мьорк. Така се случи, че първо прочетох най-новата му книга, издадена на български – „Убийци на фазани„. След като тя ме привлече със суровостта и мрачната си атмосфера, реших да се подготвя максимално добре за гостуването на датчанина на Коледния панаир на книгата (13.12 от 17:00 ч. в НДК, щанд 316). Без колебание се потопих в „Жената в капан“ и отново изпитах задоволство от добре разказаната тежка криминална история. Не е трудно да се осъзнае, че Юси Адлер-Улсен е интелигентен автор, който с търпение изгражда героите си и не бърза да ни разкрие всичко за тях. Напротив – прави го постепенно, почти незабележимо, а след две прочетени книги вече чакам с нетърпение да науча още за тези герои.

Не знаеше много за смъртта. Само това, че удря неочаквано като мълния и после настъпва безконечна тишина.

Комисар Карл Мьорк от Отдел „Q“ – специален отдел за разкриване на стари случаи – не е най-позитивният човек, с когото можеш да общуваш. Точно обратното – той е муден, сърдит, раздразнителен, вечно недоволен и груб. Когато надуши дори минимална следа обаче, той се преобразява. Доверява се изцяло на нюха си и здраво захапва появилата се възможност. Способен е да изкара от нерви както невинните свидетели, така и преките си началници. Абсолютно незаинтересован за реномето, което си гради, единственото важно за Карл е да постигне пробив по случая, който разследва.

Преди четири години депутатката от датското Народно събрание Мереде Люнгор изчезва безследно от борда на ферибот. След като разследването достига задънена улица, Люнгор неофициално е обявена за мъртва. Делото е натрупало прах, забравено и обречено да остане неразгадано. Докато не попада в ръцете на Карл Мьорк. За него не е трудно да види, че има прекалено много празноти в свидетелските показания и това, което може да направи, е да разрови по-дълбоко. Дори опитният полицай обаче не е готов за това, което ще открие. Защото истината за съдбата на Мереде е потресаваща.

Друг любопитен образ в поредицата е този на Асад – сирийския помощник на Карл. Колоритен и забавен, трудолюбив и пълен с изненади, а освен това си личи, че и той крие интересна лична история. И в двете си книги до сега Адлер-Улсен добавя съвсем леки нюанси в разказа си за него, надявам се това да продължи и в предстоящите му творби.

Препоръчвам и двата романа на Юси Адлер-Улсен. Трудно ми е да преценя кой е по-добър – по-скоро се допълват един друг и заформят една обещаваща криминална поредица. Не пропускайте и гостуването на автора на щанда на издателство „Емас“. Убеден съм, че разговорът с него ще е интересен не само за криминалните фенове.

Юси Алдер-Улсен е специален гост на 42. Софийски международен панаир на книгата. Ще можете да се срещнете с датския автор на 13 декември, събота, от 17:00 ч. на щанда на издателство „Емас“, а официалното му представяне в рамките на Софийския литературен фестивал ще се състои от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на НДК с модератор Андрей Захариев.