fb
Без категория

„Избрани произведения“ на Даниил Хармс с голямата награда „Златен лъв 2014“

4 мин.

Сборникът „Избрани произведения“ на Даниил Хармс донесе на изд. „Факел Експрес“ голямата награда „Златен лъв 2014“ на Асоциация „Българска книга“, присъждана всяка година за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура.

Експертно жури в състав Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев и Федя Филкова присъди големия „Златен лъв“ на „Факел Експрес“ за „яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество“.

Стойо Вартоломеев Хермес Златен лъвГолямата награда на журналистическото жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост отиде при изд. „Хермес“ за романа „Калуна Каля“ от Георги Божинов, преоткрита от Деян Енев и издадена отново през тази година.

От церемонията по случай 20-годишния юбилей на АБК, на която бяха връчени наградите, с общо четири отличия си тръгнаха представителите на „Жанет 45“. Един от призовете е с особено значение – специална награда за динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература. Две грамоти получи и изд. „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов.

Вижте и пълния списък с отличени на снощната церемония:

Награди на експертното жури:

1. Номинация за АИ „Проф. Марин Дринов“ за „Енциклопедия „българско Възраждане“, т.1, с редактор Румяна Дамянова – за новаторския подход в изследването на книжовността, периодиката, литературния живот и културните институции на Възраждането, за приносен характер с непубликувана досега информация и материали за личности и културни средища и достойно полиграфическо оформление.

2. Номинация за изд. „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов – за основополагащ изследователски проект на младежката музикална култура у нас през 80-те години, за богатия документален архив и добро полиграфическо оформление.

3. Номинация за изд. „Жанет 45“ за „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова (за великолепната поезия в рядко срещан синхрон с художественото оформление); за „Балканският човек“, т.1 на Йордан Велчев (За уникалния първи том от 3-томната поредица. Един монументален жанрово-синкретичен труд, посветен на балканската култура и сложния диалог между нейните различни културно-исторически и нарадо-психологически пластове); за поредицата „Кратки разкази завинаги“ (за представяне на най-високите съвременни постижения на световната литература в жанра на кратката проза).

4. Експертното жури присъди Специална награда на „Жанет 45“ за динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература.

5. Голямата награда „Златен лъв 2014“ се присъди на изд. „Факел Експрес“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс – за яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество.

Награди на журналистическото жури:

1. Номинация за изд. „Изток – Запад“ за „Живот в огъня“ от Марина Цветаева – за нов прочит на поезията й.

2. Номинация на „Издателство за поезия Да“ за поетичната му поредица, която представя по един прекрасен начин наши и чужди поети.

3. Номинация за изд. „Парадокс“ за книгата „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов – за впечатляващо представяне на епохата в българската култура.

4. Номинация за изд. „Сиела“ за „ Там, където беше погребан Орфей“ от Илия Троянов и фотограф Кристиан Мурбек – за представянето на една друга България.

5. Журналистическата награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъди на изд. „Хермес“ за романа „Калуна Каля“ от Георги Божинов – значима творба от забравен автор.