fb
НовиниПо света

Издателски проекти събраха 22 милиона долара през 2014-та

1 мин.

Издателските проекти в интернет платформата за финансиране Kickstarter са събрали близо 22 милиона долара през 2014 г., съобщава publishersweekly.com.

Успешните проектите в категорията “Издаване” за 2014 г. са 2064 (от общо 7050), което прави 28% успеваемост. Осигуреното финансиране е 21,9 млн. долара, което много се доближава до 22,9 млн. долара от 2013 г., когато обаче категорията “Журналистика” беше подкатегория на “Издаване”.

“Краудфъндинг* финансирането на проекти в трите категории “Издаване”, “Журналистика” и “Комиски” продължава да расте”, заявява Марго Атуел, директор “Книгоиздаване” в Kickstarter.

През 2015 г. Атуел, която има седемгодишен опит в издателския бизнес, планира да стартира собствена издателска къща, наречена Gutpunch Press. Тя ще търси подкрепа за проектите си чрез Kickstarter и планира да публикува три нови книги през годината.

“Днес не са необходими огромни капиталови инвестиции, за да издаваш, както беше в миналото. Новите технологии дават повече възможности.”, споделя тя.

* Краудфъндинг (crowdfunding) е начин за набавяне на финансови средства за осъществяване на проекти, които са представени на широк кръг хора, от които се искат парична подкрепа.

[ + ]