fb
БългарияНовини

Изкуство и компютри – неочаквано добра комбинация за края на седмицата

3 мин.
komputarno prostranstvo

Вероятно сте забелязали, че през последните години София все повече започва да придобива облика на истинка европейска столица, поне що се отнася до културния живот на града. Голяма роля за това определено играят страхотните тематични фестивали, които с всяка изминала година стават все по-интересни, по-добре организирани и все повече на брой.

Заслужено място във фестивалния живот на столицата със сигурност обаче трябва да отделим на некомерсиалния международен фестивал за компютърни изкуства “Компютърно пространство”, чието 25-о юбилейно издание започва в края на седмицата с медийното партньорство на „Аз чета“ и много богат събитиен график, чуждестранни гости, интригуващи теми и не на последно място награди в конкурсната програма.

Joao Jacinto - SlaveФестивалът стартира с целодневна програма от 25 октомври (петък) до 27 октомври (неделя) в Червената къща и Унгарския културен институт в София. А в последния ден от фестивала в Централния военен клуб традиционно се провежда награждаването на победителите в конкурсната програма на фестивала в осем категории (компютърна анимация, компютърна графика, компютърна и електронна музика и уеб дизайн – с 5 подкатегории).

Акцентите в програмата на фестивала тази година са свързани с компютърната анимация, фотографията, триизмерната графика и визуалните ефекти в рекламата и киното, както и някои традиционни техники свързани с графичния дизайн. Специално място е отделено и на електронната музика, а за книжните любители има цял панел посветен на миниатюрната графика и в частност есклибрисите и орнаментиката в книгите.

Освен на различни по тематика презентации, посетителите ще могат да се насладят на изложби, прожекции и практически уъркшопи с участието на специалисти от България и чужбина, които ще запознаят аудиторията с работата си и ще вдъхновят настоящите и бъдещи професионалисти.

Вдъхновение посетителите на фестивала ще могат да съберат и от представените наградени проекти в областта на графиката и анимацията, участвали в най-големите фестивали в Европа и света, включително най-добрите студентски проекти от най-големия фестивал за компютърна графика в света – SIGGRAPH, както и номинирани за Оскар анимационни филми.

Хубавата новина е, че всички събития в програмата на „Компютърно пространтство“ са безплатни и свободни за достъп като единственото условие е желаещите да се регистрират на имейл entrance@computerspace.org, като посочат 3 имена, професия, телефон и кои събития планират да посетят.

“Компютърно пространство” се организира от Студентско общество за компютърно изкуство, а образователните семинари се осъществяват с подкрепата на „Фондация Америка за България“. Партньори са Червената къща, Унгарски културен институт, Министерство на образованието и науката, Министерство на отбраната, Adcom, Chaos Group, Technopolis, FujiFilm, Sony Center – МОЛ Сердика, Национален студентски дом.

Пълната програма може да разгледате по-долу.