fb
БиблиотекитеНовини

Изложба на уникални книги посреща читателите на Националната библиотека

1 мин.
Снимка: Wikipedia

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” посреща своите читатели и посетители с изложба на уникални чуждестранни книги, постъпили във фонда в края на 2021 г. Библиотеката закупи 136 тома луксозни албумa, енциклопедии, справочни издания и монографии на едни от най-популярните световни издателства като Dorling Kindersley, Random House, Taschen, Phaidon, Oxford University Press.

Изключителните албуми представят изкуството на ренесансови и барокови художници – Йеронимус Бош, Питер Брьогел, Тициан, на модерните творци от ХХ в. – Густав Климт, импресионисти, авангардни фотографи и артисти – Кристо и Жан Клод, Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Ханс Гигер. Сред попълненията на фонда на библиотеката са и богато илюстрирани енциклопедии по музика, кино, история, философия, биология, екология. Сред изложените във витрини в централното фоайе са и библиофилски фототипни издания на исторически хроники.

„Като споделяме думите на германския писател Карстен Хен в романа „Човекът, който разхождаше книги”, че „книгите се нуждаят от човек, който да им покаже правилния път до читателите”, вярваме, че настоящата изложба е част от този правилен път, а Националната библиотека е правилното място за уникалните книги“, допълниха от библиотеката.

Луксозните издания ще бъдат подредени до края на януари.