fb
БългарияНовини

Женски образи през пластика от дърво и слово превземат Трявна

1 мин.

Уникална изложба на тема „Жената през …” може да бъде посетена през м. юни в Галерия „Гъбенски” в гр. Трявна. Експозицията бе открита в понеделник вечер от един от големите автори и радетели за изкуството на българската дърворезба – директорът на НГПИ „Тревненска школа” Орфей Миндов.

Jenata v obraz i slovo„Жената през …” е единадесетата изложба в Галерия „Гъбенски” на „Група 9”. Изложбата е част от четвъртия проект на групата, чиято цел е популяризиране изкуството на съвременната пластика от дърво, през универсални теми, в случая –  жената. Сред художниците дърворезбари специално участие имат и три жени-дърворезбарки: Лилия Поборникова, Диана Василева, Деница Дакова. Представени са и скици на отделните творби, показващи процеса по реализиране на конкретните проекти.

По покана и селекция  на Ивайло Пеев, куратор на изложбата, пластиките дърворезби са придружени с поезия и импресионистични текстове на утвърдени и дебютиращи писатели: Белослава Димитрова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Петрана Петрова, Поли Муканова и Тодора Радева.

Сдружение на художници дърворезбари „Група 9” обединява пластичността на дървото и словото, на майсторството в индивидуалната визия, подхода и езика към темата за жената. Целта на сдвоените езици е вплитането в произведенията на красотата и естетиката, мистиката и безкрайността на интерпретациите по  темата.

 

[ + ]